Regels 'carbidschaiten' Westerwolde worden niet aangescherpt

De gemeenteraad van Westerwolde steekt een stokje voor de aanscherping van de regels rondom carbidschieten in de gemeente Westerwolde. Het college wilde de regels juist strenger maken om veiligheid in de hand te werken en overlast te verminderen.

Maar daar zagen Lijst Timmermans, Gemeentebelangen, VVD en CDA niks in. De PvdA stemde verdeeld.

Volgens raadslid Gerard Heijne voelde de aanscherping als een aantasting van een traditie. Hij ging er spontaan Gronings van praten: 'Carbidschaiten is een traditie die al decennia lang in Westerwolde in ere wordt gehouden', betoogt het raadslid.

'Volle tevredenheid'

Ook VVD'er Pieter Dinkla zag niks in strengere regels. 'Elk jaar komt er een groep jongens vragen of ze op mijn land mogen carbidschieten. Dat gaat altijd naar volle tevredenheid, want ik positioneer ze altijd achter de woning van raadslid Wilt Meendering', grapt het raadslid.

Het gemeentebestuur wilde onder andere carbidschieten met vergassers verbieden. Op dit moment mag er met gasflessen van maximaal tweehonderd liter geschoten worden. Het college wilde dat terugbrengen naar melkbussen van maximaal zestig liter.

Grotere explosiekracht

Burgemeester Jaap Velema, die werd aangestoken door het betoog van raadslid Heijne, zei: 'Ook ik waardeer het cabidschaiten'. Hij schakelde trouwens snel weer terug naar het Nederlands: 'Alleen hebben we nu een upgrade in het carbidschieten. Deskundigen hebben mij verteld dat vergassers een grotere explosiekracht hebben en daardoor gevaarlijker zijn.'

Ook GroenLinks constateert dat: 'Ik ben ook opgegroeid met het carbidschaiten', zegt Eize Hoomoedt (GroenLinks). 'Alleen wij denken wel dat het van belang is om meer veiligheid te garanderen.'

Regels

Een wijziging die beslist dat de huidige carbidregels blijven gelden, werd uiteindelijk aangenomen op initiatief van raadslid Paul Timmermans. Dertien raadsleden stemden voor het behoud van de huidige regels. Vijf raadsleden waren tegen.

Lees ook:
- Westerwolde versoepelt voorgestelde nieuwe regels carbidschieten

Deel dit artikel:

Recent nieuws