Duitsland vanaf maandag deels op slot, tanken en boodschappen doen kan nog (update)

Een Duitse grensovergang
Een Duitse grensovergang © ANP
In de strijd tegen het nog steeds oprukkende coronavirus gaat Duitsland vanaf maandag deels op slot.
Bars en restaurants bij onze Oosterburen gaan voorlopig tot eind november dicht, net als onder meer fitnessstudio's, theaters en bioscopen.
De aangescherpte regels zijn vooral bedoeld om sociale contacten drastisch te verminderen. Buiten mogen nog maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. De Duitse bevolking wordt verder opgeroepen geen onnodige reizen te maken en af te zien van bezoekjes aan verwanten. Ook door veel evenementen is definitief een streep gezet.

'Even' over de grens kan nog

Veel Groningers gaan zo nu en dan over de grens om boodschappen te doen of goedkoop te tanken. Dit kan nog steeds, zegt directeur Karel Groen van de Eems Dollard Regio (EDR).
'De verordening die een paar weken geleden in ging, staat nog steeds. Daarin staat dat je als Nederlander binnen 24 uur terug moet zijn. Wat er nu verandert is dat je veel minder kunt doen. Dus hooguit tanken of boodschappen doen. Dus wat dat betreft is de beperking groter. Ik doe het zelf ook niet, ik doe zo veel mogelijk digitaal. Ik denk dat we moeten zeggen: zoek de grenzen even niet op. Blijf zoveel mogelijk thuis.'

'Zeer ernstige situatie'

De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten gezamenlijk tot dit nieuwe pakket coronamaatregelen. Merkel sprak over een 'zeer ernstige situatie' en riep op tot een 'nationale inspanning' om de zogenoemde besmettingscurve weer af te vlakken en een noodtoestand in de gezondheidszorg te vermijden.
De Duitse overheid zou toestanden zoals in Nederland koste wat het kost willen voorkomen, meldt Bild. Het blad verwijst daarbij naar geheime adviezen van deskundigen aan de regering. Hoewel Duitsland het in vergelijking met buurlanden beter doet, raken meer mensen besmet dan tijdens de eerste golf eerder dit jaar.
In het eerdere bericht stond dat tanken en boodschappen doen niet meer kan, maar navraag bij de EDR leert dat dit nog wel mogelijk is.