Werkplein Fivelingo verwacht meevaller van twee miljoen

De locatie van Werkplein Fivelingo
De locatie van Werkplein Fivelingo © Martin Drent/RTV Noord
Het begrotingstekort bij Werkplein Fivelingo valt mogelijk lager uit dan verwacht. De organisatie rekent op een meevaller van twee miljoen euro.
Het Werkplein regelt de uitkeringen, minimaregelingen en participatiewet voor Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

Oorzaak is nog onduidelijk

Het werkbedrijf rekende in juni nog op een tekort van 6,3 miljoen euro. Een groot deel daarvan komt door de coronacrisis. Waar de meevaller van twee miljoen euro vandaan komt, is nog onduidelijk.
PvdA-raadslid Joop van der Lei uit Appingedam vroeg tijdens een vergadering met raadsleden uit de drie gemeenten woensdagavond of de berichten over deze opsteker kloppen.

Waarschijnlijk eenmalig

'Ik heb ook pas twee dagen geleden van deze ontwikkeling gehoord', zei burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl. 'Wij zullen nog horen waar deze positieve ontwikkeling het gevolg van is. Ik ga ervan uit dat het incidenteel zal zijn.'
Door de herindeling valt Werkplein Fivelingo vanaf 1 januari 2021 onder de nieuwe gemeente Eemsdelta. Die zal daardoor alle tekorten moeten opvangen. Vorig jaar kampte de organisatie ook al met een miljoenentekort.

Onrust onder werknemers

De naderende herindeling zorgt volgens Lokaal Belang Eemsdelta ondertussen voor onrust bij werknemers van het vroegere werkvoorzieningsschap. 'Vooral kwetsbare mensen, onder meer van de groenvoorziening, is het nog onduidelijk hoe de toekomst eruitziet', zegt raadslid Martijn Meijer van de gemeente Delfzijl.
Meijer heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. 'Wij vinden dat de mensen van Fivelingo zo snel mogelijk duidelijkheid moeten krijgen. Er moeten snel meters gemaakt worden', vindt Meijer.
Het college geeft na het beantwoorden van de vragen een reactie.