Midden-Groningen reserveert NPG-miljoenen voor bewonersinitiatieven

Het gemeentehuis van Midden-Groningen in Hoogezand
Het gemeentehuis van Midden-Groningen in Hoogezand © Dennis Venema
De raad van Midden-Groningen gaat ermee akkoord dat de eerste 25 projecten die worden ingediend bij het Nationaal Programma Groningen (NPG) financiële ondersteuning krijgen. Daarnaast wordt vijf procent van het totale NPG-budget (95 miljoen) gereserveerd voor nieuwe bewonersprojecten.
De NPG-gelden zijn beschikbaar gesteld door het Rijk voor de problemen die zijn ontstaan door de gaswinning. Het geld is bedoeld om de leefbaarheid en de welvaart in de aardbevingsgemeenten te verbeteren.
De projecten die aan bod komen focussen zich vooral op het verbeteren van de kansen van jongeren en de herstructurering van Hoogezand-Noord. Vooral het aanpakken van verpauperde panden staat hoog op de agenda. Ook zijn er plannen ingediend om natuurprojecten en het toerisme in de gemeente een impuls te geven.

Grote vinger in de pap

Volgens de raad heeft het gemeentebestuur een te grote vinger in de pap gehad bij de totstandkoming van de plannen. Gemeentebelangen Midden-Groningen en D66 dienden een amendement in om 4,75 miljoen euro van het geld te reserveren voor nieuwe initiatieven van burgers. Dit kon rekenen op grote steun in de raad.
Burgemeester Hoogendoorn omarmde het amendement en zei dat het budget ook ruimte biedt voor nieuwe voorstellen van inwoners. 'De plannen zijn niet in beton gegoten. Dit is geen eindstation, maar pas het begin', zei Hoogendoorn, die toegaf dat het hele traject door het coronavirus tot nu toe niet ideaal is verlopen.