Nieuwe geitenhouderijen definitief niet welkom in Het Hogeland

Een geitenhouderij
Een geitenhouderij © Steven Radersma/RTV Noord
In Het Hogeland zijn nieuwe geitenhouderijen niet welkom en mogen bestaande geitenhouderijen niet uitbreiden. Dat heeft de raad woensdagavond definitief vastgesteld. Alleen de VVD stemde tegen.
Eerder liet het college van burgemeester en wethouders al weten dat geitenhouders niet meer welkom zijn. Dat is nu ook officieel bekrachtigd door de raad. Die vindt ook dat er eerst meer onderzoek gedaan moet worden naar de gezondheidsklachten die bij omwonenden van een geitenhouderij kunnen ontstaan.
Uit onderzoek is gebleken dat omwonenden binnen een straal van twee kilometer van een geitenboerderij vaker longontsteking hebben dan anderen. Maar hier zijn ook nog onduidelijkheden over. Onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet uitwijzen of er daadwerkelijk een verband is. Dat onderzoek is naar verwachting in 2022 klaar.
Een aantal instanties kwam tevergeefs in het geweer tegen de plannen. LTO Noord, het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt, een geitenhouder uit Kantens en de zorgboerderij van Keroazie in Pieterburen maakten bezwaar.