Na 5 jaar wachten op het OM gaat GBB actievoeren

Het Gerechtshof in Leeuwarden
Het Gerechtshof in Leeuwarden © ANP
De Groninger Bodem Beweging gaat dinsdag 3 november een 'ludieke en coronavriendelijke actie' houden bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in Leeuwarden.
De reden voor de actie is dat de GBB inmiddels vijf jaar wacht op een uitspraak van het Openbaar Ministerie (OM) in de strafzaak tegen de NAM. Op 11 september 2015 deed GBB samen met twaalf gedupeerde Groningers aangifte tegen de NAM, omdat volgens GBB 'ondanks alle schade en bedreiging van de veiligheid door de aardbevingen, de NAM willens en wetens doorging met gas winnen'.
September vorig jaar liet het OM weten het onderzoek te hebben afgerond en heeft de NAM daarna om een reactie gevraagd. Aan de hand van die reactie zou het OM een slotconclusie trekken. Inmiddels een jaar later heeft de GBB nog niets van het OM vernomen.

'Het OM mag nu wel eens over de brug komen'

Volgens Mr. G. Spong, advocaat van de Groningers, gaf het OM in april dit jaar aan dat ze bezig zijn met het formuleren van zijn standpunt. 'Toen we twee maanden later opnieuw navraag deden gaf het OM aan meer tijd nodig te hebben omdat ‘het omvangrijker is dan gedacht’. Ondertussen zijn we alweer bijna een half jaar verder. Het OM mag nu wel eens over de brug komen met zijn uitspraak.'
GBB gaat actievoeren bij het gerechtsgebouw om op die manier de zaak weer onder de aandacht te krijgen bij het OM. 'Het OM heeft ruimschoots de tijd gehad een standpunt in te nemen naar aanleiding van zijn onderzoek', aldus de GBB.
Ook werkt de actiegroep aan een tweede beklagprocedure wegens 'de traagheid c.q. fictieve vervolgingsweigering' van het OM.