Celstraf en jeugd-tbs geëist wegens mensenhandel en seksuele uitbuiting

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt moet een 26-jarige man uit Groningen tot elf maanden cel worden veroordeeld wegens mensenhandel, en seksuele uitbuiting.
Hij zou samen met een 18-jarige medeverdachte een vrouw van 18 jaar twaalf dagen lang in de prostitutie hebben gedwongen.

Hotelkamers geritseld

Beide mannen zouden klanten en hotelkamers voor haar hebben geritseld. De vrouw moest haar verdiensten in de prostitutie bij de mannen inleveren. De jongste verdachte vervoerde de vrouw op de scooter van de oudste verdachte. Die liet de vrouw ook zijn telefoon gebruiken voor onder meer prijsafspraken.
Uit opgeslagen chatgesprekken viel te lezen dat de vrouw al het verdiende geld aan de verdachten moest afstaan en dat ze niets daarvan mocht uitgeven. Zij zou daarbij met een mes en met het overgieten met kokend water zijn bedreigd door de 18-jarige verdachte.

'Standplaats'

Onderling zouden de mannen via WhatsApp hebben gesproken over het zoeken van een andere 'standplaats' voor de vrouw, zodat ze hun buit niet zouden mislopen als ze weg wilde gaan. De 18-jarige wordt verweten dat hij de vrouw ook zou hebben geslagen en verkracht.

Drugssmokkel

Het slachtoffer kent een leven vol pleeggezinnen, opvanghuizen en crisishulp. Zij zat korte tijd in Frans Guyana vast wegens drugssmokkel. Na haar vrijlating kwam ze berooid aan in Nederland, en liep in Groningen een voor haar 'oude' bekende uit een jeugdinstelling tegen het lijf: de jongste verdachte. Ze kreeg al snel een sleutel van diens huis.
'Hij heeft haar verworven, vervoerd, gehuisvest en meegenomen', zei de officier. Die vond bewezen dat de mannen hebben samengewerkt. 'Ze hebben er financieel voordeel uit getrokken. Ze dwongen haar en zetten haar onder druk.' De vrouw zou in twaalf dagen tijd voor de verdachte een bedrag van 800 euro bij elkaar hebben gesprokkeld.

'Geen sprake van overwicht'

De 26-jarige man, met een strafblad van 16 kantjes, ontkent zijn rol in het verhaal en deed er op zitting veelal het zwijgen toe. Hij had zijn telefoon aan de vrouw uitgeleend omdat ze niets had, opperde hij. Ook de raadsvrouw van de oudste verdachte vindt dat uitbuiting haar cliënt niet kan worden verweten. 'Van overwicht op de vrouw door mijn cliënt blijkt niets.'

Jeugd-tbs voor de 18-jarige

De strafzaak van de jongste verdachte vond donderdagmiddag plaats achter gesloten deuren, vanwege zijn leeftijd. Zijn strafeis viel pas laat in de middag. Het Openbaar Ministerie wil voor hem een celstraf gelijk aan zijn voorarrest (vanaf 26 februari), en daarnaast de zogeheten PIJ-maatregel, ofwel jeugd-tbs.
De rechter kan deze maatregel opleggen aan jeugdigen (tot 18 jaar) en onder voorwaarden aan jongvolwassenen (18 tot 23 jaar), mits zij voldoen aan een aantal vereisten waaronder het plegen van een misdrijf waarop vier jaar of meer gevangenisstraf staat.
De oudste verdachte liep nog in zijn proeftijd. Voor hem lag nog een maand cel op de plank. Die wil de officier ook op de man verhaald zien.
De rechtbank doet in beide zaken uitspraak op 12 november.