Handbike-kampioen wil Pieterpad in twee dagen per fiets afleggen

Paralympisch handbiker Tim de Vries in de windtunnel van de TU Eindhoven
Paralympisch handbiker Tim de Vries in de windtunnel van de TU Eindhoven © ANP
Drievoudig wereldkampioen handbiken Tim de Vries wil als eerste handbiker in de geschiedenis het Pieterpad tussen Pieterburen en de Sint-Pietersberg in Limburg per fiets afleggen.
'Het doel is om ruim 500 kilometer in twee dagen te doen', vertelt de paralympisch sporter vrijdagochtend in het Radio 1 Journaal. Ter vergelijking: een wandelaar doet gemiddeld zo'n 26 dagen over de bekende langeafstandswandelroute.
De topsporter wil met zijn actie geld inzamelen voor de Johan Cruyff Foundation. Zijn doel is om kinderen met een fysieke beperking de mogelijkheid te geven om te kunnen fietsen. De opbrengst wordt uiteindelijk geschonken aan de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie, om aangepaste fietsen van te kunnen maken.
Het startpunt van het Pieterpad, op het Pieterplein in Pieterburen
Het startpunt van het Pieterpad, op het Pieterplein in Pieterburen © Google Street View
'Ik vertrek vanavond naar Groningen', vertelt De Vries in het radio-interview. 'Ik verblijf in een hotel en sta morgen heel vroeg op. Dan stouw ik mezelf eerst vol met koolhydraten en dan begin ik.'
Een uitdaging wordt het wel, zegt de fietser. Het Pieterpad is namelijk ingericht als wandelroute. Daarom tekende De Vries het parcours zelf na. Zijn versie gaat grotendeels over fietspaden. 'Er zal vast een stukje onverharde weg in zitten. Ik kom ongetwijfeld voor verrassingen te staan.'

Ongeval

De Vries verloor zijn linker onderbeen in 1997 na een trampolineongeval. Via de roeisport kwam hij uiteindelijk in aanraking met handbiken. Niet onverdienstelijk: de sporter werd drievoudig wereldkampioen, onder meer tijdens een wegwedstrijd in Zuid-Afrika.
Meer over de actie van De Vries is hier te lezen.