Zonnepark Ommelanderwijk is aangesloten op het net

Zonnepark Ommelanderwijk tussen Veendam en Nieuwe-Pekela is klaar. Met de 20.000 zonnepanelen kunnen 1600 huishoudens van stroom worden voorzien.

Het park is aangelegd op het voormalige terrein van aardappelzetmeelbedrijf Avebe. Volgens bouwer PowerField uit Groningen was het een hele klus om het park aan te leggen.

'De grond waarop het zonnepark moest verrijzen, was slecht begaanbaar. Er stonden zelfs bordjes met ‘drijfzand’, om betreders te waarschuwen. Toch lukte het', schrijft het bedrijf op de eigen website.

Een andere complicatie voor de aanleg was de aanwezigheid van tarra. Dit slib blijft achter bij het telen van aardappels en daar kan je niet op bouwen. Het slib is daarom opgeslagen in een bassin op het terrein.

Dubbelzijdige panelen

Naast het opwekken van energie met reguliere zonnepanelen, wordt ook een nieuw soort panelen getest op het park. Bij deze dubbelzijdige panelen nemen de zonnecellen met behulp van een glasplaat of transparante folie zowel licht op aan de voor- als achterzijde van het paneel.

Het zonnepark is deze week aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van Enexis.

Lees ook:
- Bouw Zonnepark Ommelanderwijk van start gegaan

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid zonnepanelen
Deel dit artikel:

Recent nieuws