Lelylijn staat ook in verkiezingsprogramma CDA

De beoogde route van de Lelylijn
De beoogde route van de Lelylijn © Bewerking RTV Noord
De Lelylijn wordt genoemd in het verkiezingsprogramma van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. De partij stelt tot 10 miljard euro te willen uittrekken voor woningbouw en infrastructurele projecten, waaronder de nieuwe spoorverbinding.
Het CDA is niet de eerste partij die de Lelylijn noemt in haar landelijke verkiezingsprogramma. Eerder ging de Partij van de Arbeid het CDA voor.

Via Heerenveen en Drachten

De partij wil met de Lelylijn een hoogwaardige snelheidslijn creëren tussen de Randstad en Groningen, die via Heerenveen en Drachten loopt. Daarmee wordt een nieuw gebied per trein ontsloten.

Onderzoek: kansrijke optie

In de haalbaarheidsstudie naar de kansen van de Lelylijn, die eerder dit jaar werd gepubliceerd, werd gesteld dat de Lelylijn een kansrijke optie is die goedkoper is dan het versnellen van de bestaande verbinding tussen Amsterdam en Groningen via Zwolle. Bovendien kan de Lelylijn de druk op de 'flessenhals' bij Zwolle verminderen, aangezien dan niet alle treinen naar Noord-Nederland via Zwolle hoeven te rijden.