Energiecoöperatie belegt dak van bouwmarkt in Noordhorn met zonnepanelen

Monteurs op het dak van de bouwmarkt in Noordhorn
Monteurs op het dak van de bouwmarkt in Noordhorn © RTV Noord\Jan Been
Het is Energiecoöperatie De Zevenster in Zuidhorn opnieuw gelukt een geschikt bedrijfsdak te vinden om zonenergie op te wekken. In dit geval wordt het dak van een bouwmarkt in Noordhorn belegd met 216 panelen. Het is het derde bedrijfsdak dat de coöperatie gaat gebruiken.
Het dak van de Hubo aan de Transportweg ligt pal op het zuiden en is sterk genoeg om 216 panelen te dragen. Ideaal dus voor zonnepanelen.

Eigen dak is niet geschikt of zonnepanelen staan niet mooi

Reint Brondijk van De Zevenster kijkt met genoegen naar twee monteurs die op het dak een begin maken met de aanleg van het 'zonnepark'.
'In dit geval zijn het vijftien inwoners van Noordhorn, Zuidhorn en Aduard die meedoen. Hun eigen daken zijn niet geschikt of ze vinden zonnepanelen op hun eigen dak niet mooi', weet Brondijk. Voor 1 januari aanstaande moeten de panelen stroom opwekken.

'Kansen blijven onbenut'

Uitkijkend over de daken van de bedrijven op het Noordhorner bedrijventerrein ziet Brondijk genoeg daken die volgens hem mogelijk ook geschikt zijn om zonnepanelen op te leggen.
'De gemeente Westerkwartier zou er meer werk van moeten maken om ondernemers in de hele gemeente te benaderen. Zo blijven kansen onbenut', vindt Brondijk.

'Zonneparken op de grond gaan ten koste van het mooie Grunneger land'

Brondijk is groot voorstander van zon-op-dak. 'Pas als je het met zonnedaken niet redt, dan moet je gaan nadenken over zonneparken op land. Maar die parken gaan ten koste van het mooie Groninger land, terwijl er nog zo veel ruimte op daken is. Gebruik die eerst.'