Huurders in aardbevingsgebied kunnen verhuisvergoeding aanvragen

Huurhuizen die versterkt moeten worden
Huurhuizen die versterkt moeten worden © Martin Drent/RTV Noord
Huurders van woningscorporaties in het aardbevingsgebied kunnen vanaf deze maand compensatie aanvragen als ze in het kader van de versterkingsoperatie tijdelijk moesten verhuizen. De vergoeding moet gemaakte onkosten compenseren en is eenmalig.
De verhuisvergoeding bestaat uit een basisbedrag van 500 euro voor kosten die niet meer te achterhalen zijn, zoals zelf aangebrachte voorzieningen. Daarnaast kunnen de huurders nog 45 euro per week gecompenseerd krijgen voor het gebruik van nutsvoorzieningen en internet.

Verschillen tegengaan

De compensatie voor huurders is bedoeld om verschillen tussen huurders en woningeigenaren tegen te gaan. De versterkingsopgave raakt huurders en eigenaren tenslotte gelijk, vindt minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken.
Het zijn huurders zelf geweest die tijden lang actie hebben gevoerd voor een gelijke behandeling. Zij vonden de verhuisvergoeding van de woningcorporatie zelf niet toereikend. De Nationaal Coördinator Groningen noemt de vergoeding nadrukkelijk een tegemoetkoming en stelt dat mogelijk niet alle daadwerkelijk gemaakte kosten daarmee worden vergoed.

Aanvragen

Huurders die tussen 1 oktober 2015 en 31 oktober 2020 in een tijdelijke woning van een woningcorporatie woonden, kunnen de compensatie nu aanvragen via de Nationaal Coördinator Groningen. Mensen die nog altijd gebruik maken van de tijdelijke woning kunnen de vergoeding vanaf 1 juli 2021 aanvragen.