In de zomer weer iets meer passagiers op Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde.
Groningen Airport Eelde. © Remko de Waal/ANP
In de maanden juli, augustus en september van dit jaar reisden weer iets meer reizigers via Groningen Airport Eelde (GAE) dan in het voorjaar. In totaal namen 5.543 mensen het vliegtuig in de zomermaanden.
Dat is meer dan in de maanden april, mei en juni. Toen maakten - als gevolg van de semi-lockdown en corona - slechts 47 passagiers gebruik van het vliegveld.
In de zomer van 2019 vlogen er nog meer dan 62.000 mensen via Eelde, aldus RTV Drenthe.

Coronacrisis

Het ingestorte reizigersaantal heeft te maken met coronacrisis. Daardoor is de commerciële luchtvaart voor een groot deel stil komen te liggen. Veel vakantiegangers zochten geen verre oorden op en bleven bijvoorbeeld in eigen land.

Verlies

GAE verwacht dit jaar daarom een verlies van 2 miljoen euro te maken. Door een stijging van het aantal lesvluchten, kon het vliegveld wel een deel van het verlies compenseren. Start- en landingsgelden brachten het nodige op.
Hoe de toekomst van de luchthaven eruit ziet, is ook nog onzeker. Verschillende scenario's zijn onderzocht. Er wordt onder andere gepleit om het militair vliegverkeer uit te breiden. Dat zou een nieuwe bron van inkomsten kunnen betekenen.