OM eist tbs met dwangverpleging voor Jaagpadmoord (update)

Milton T. tijdens de zitting
Milton T. tijdens de zitting © Petra Urban
Het Openbaar Ministerie (OM) eist dat Milton T. tbs met dwangverpleging krijgt. Volgens het OM is T. schuldig aan het ombrengen van Hidde Bergman, maar is hij ontoerekeningsvatbaar vanwege een geestelijke stoornis.
Ook moet T. een schadevergoeding betalen aan de moeder, de vriendin en het zusje van Bergman.
Bergman werd op 14 mei 2019 neergestoken toen hij aan het hardlopen was over het Jaagpad in de stad Groningen. Hij overleed aan zijn verwondingen. Het OM acht moord niet bewezen, maar doodslag wel.

Geen hard bewijs

T. stond de afgelopen twee dagen terecht voor de moord op Bergman. Zelf ontkent hij dat hij hem heeft neergestoken. Hard bewijs is er niet.
Wel is in de buurt van de plaats van het delict een hoesje van een mes gevonden met daarop dna van T. Het mes is niet gevonden. Ook wijzen alle getuigenverklaringen in de richting van Milton T.. De verdachte kwam dagelijks bij het Jaagpad en bevestigt zelf ook dat hij die specifieke avond langs het pad liep en sirenes heeft gehoord.

Ontoerekeningsvatbaar

Deskundigen in het Pieter Baan Centrum hebben onderzoek gedaan naar T. Daaruit kwam naar voren dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Volgens de deskundigen lijdt hij onder meer aan paranoïde wanen, fysieke waanbelevingen en hallucinaties. Zo heeft hij het idee dat anderen invloed kunnen uitoefenen op zijn persoonlijkheid en op zijn lichaam.
Verder zeiden de onderzoekers: ‘Indien bewezen wordt dat hij het heeft gedaan, dan betreft het een onvoorspelbaar, ernstig, agressief dodelijk feit’.

Van achteren aangevallen

De toen 27-jarige Hidde Bergman ging een rondje hardlopen, maar kwam nooit meer thuis. Tijdens zijn rondje werd hij van achteren aangevallen en neergestoken. Bergman kon nog om hulp roepen, maar overleed kort daarna aan zijn verwondingen.

Advocaat wil vrijspraak

Volgens Natacha Harlequin, advocaat van Milton T., is er onvoldoende bewijs om te kunnen zeggen dat haar cliënt de moord heeft gepleegd. Er is bijvoorbeeld geen dna van T. op het lichaam van Bergman gevonden. Dat was andersom ook niet het geval.
Ook plaatst zij vraagtekens bij het steekvoorwerp. 'Er is een hoesje gevonden van een mes met daarop het dna van Milton T., maar een mes is nooit gevonden. Ook kan niet worden uitgesloten dat het hoesje van een ander mes was dan dat waarmee is gestoken.'
Harlequin vraagt daarom om vrijspraak, maar de zaak moet volgens haar wel aangehouden worden. T. zou dan bijvoorbeeld gedwongen opgenomen kunnen worden in een psychiatrische kliniek.
Dit bericht is aangevuld met de reactie van de advocaat van Milton T.