Gekooid protest van Groninger Bodem Beweging in Leeuwarden

Ludiek protest GBB
Ludiek protest GBB © Mario Miskovic/ RTV Noord
Een man in een kooi voor het gerechtshof in Leeuwarden. Ernaast twee vrouwen en een man met mondkapje in toga. Het is het beeld van de ludieke actie van de Groninger Bodembeweging (GBB) om hun zaak tegen de NAM vlot te trekken.
Op 11 september 2015 deden de GBB en twaalf gedupeerde Groningers aangifte tegen de Nederlandse Aardoliemaatschappij omdat het bedrijf volgens GBB 'ondanks alle schade en bedreiging van de veiligheid door de aardbevingen, de NAM willens en wetens doorging met gas winnen'.
Het Openbaar Ministerie (OM) startte vervolgens een strafrechtelijk onderzoek. Vorig jaar was het onderzoek afgerond en moest de NAM met een reactie komen. Sindsdien is niets meer vernomen. Dus is het niet duidelijk of er vervolging komt of niet.
Met het ludieke protest in de Friese hoofdstad wil de GBB ervoor zorgen dat het OM nu echt in actie gaat komen. Ook wordt door de GBB gewerkt aan een tweede gerechtelijke procedure om de boel vlot te trekken.

Kamervragen

De SP in de Tweede Kamer, onder aanvoering van het Groningse Kamerlid Sandra Beckerman, heeft ministers Wiebes en Grapperhaus om opheldering gevraagd over deze kwestie. De partij wil weten waarom het OM zo lang op zich laat wachten.