Gastdocent in Haren die meisjes misbruikte, moet half jaar de cel in

De gastdocent misbruikte twee meisjes
De gastdocent misbruikte twee meisjes © Roos Koole/ANP
Voor het betasten van twee 7-jarige meisjes op een basisschool is een 59-jarige gastdocent uit Haren veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf. Hiervan is de helft voorwaardelijk.
Tegen hem was vijftien maanden (waarvan vijf maanden voorwaardelijk) geëist.
De man gaf vorig jaar in september en oktober bijles en begeleidde kinderen op die school, toen hij ontucht pleegde met de meisjes. Een van de kinderen werd meerdere malen door hem betast. Ze was nog 6 jaar toen dit begon. Haar vriendinnetje werd eenmaal door de man bevoeld. Zij vertelde haar moeder wat haar was overkomen. Haar ouders stapten naar de school en de zedenpolitie werd ingeschakeld.

Kind onder de kinderen

De man bekende. Hij was overspannen en verloor daardoor zijn professionele houding, zei hij eerder op zitting. Hij voelde zich kind onder de kinderen en haalde de rollen door elkaar. Door de ontuchtige handelingen viel stress even van hem af.
De rechter vond dit volstrekt onbegrijpelijk. De gastdocent was voor de meisjes een vertrouwenspersoon. Dit vertrouwen heeft hij beschaamd. Bovendien stopte dit niet bij een keer, maar de man ging door met deze verboden handelingen.

Volledig verantwoordelijk

Bij de man zijn geen ziekelijke of persoonlijkheidsstoornissen vastgesteld. De daden kunnen hem volledig worden aangerekend. De officier van justitie vond het niet onaannemelijk dat de man opnieuw in de fout zou gaan en eiste per direct een contact- en beroepsverbod gedurende de proeftijd van drie jaar.
De rechter legde de man alleen het contactverbod op. Hij vond het gedrag en de houding van de man zorgelijk, maar ziet geen acuut gevaar en legde hem daarom geen beroepsverbod op.
De slachtoffers krijgen allebei drieduizend euro schadevergoeding.