Kabinet maakt uitzondering: Eemsdelta-verkiezingen gaan door

Vrijwilligers oefenen met de corona-maatregelen op een stembureau in Delfzijl
Vrijwilligers oefenen met de corona-maatregelen op een stembureau in Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
De verkiezingen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta op 18 november gaan door. Het kabinet maakt voor de verkiezingen een uitzondering op de regel dat alle publieke gebouwen twee weken dicht moeten.
Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan RTV Noord.

Gebouwen mogen open

Premier Rutte kondigde dinsdagavond aan dat alle publieke gebouwen zoals theaters, bioscopen en musea de komende twee weken dicht moeten. Daaronder vallen ook dorps- en buurthuizen, waar tijdens de verkiezingen vaak stemlokalen gevestigd zijn.
Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen over twee weken mogen deze gebouwen de deuren openen, laat een woordvoerder van minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken weten.
De burgemeesters van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum zijn voorafgaand aan de persconferentie dinsdagavond hierover ingelicht door minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken. 'De verkiezingen gaan door en kunnen veilig doorgang vinden', laat burgemeester Beukema van Delfzijl weten.

Tal van maatregelen op stembureaus

De drie gemeenten hebben de afgelopen periode tal van maatregelen voorbereid om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo is er in alle stembureaus een extra vrijwilliger om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg afstand kan houden.
Ook komen er looproutes, kuchschermen en zijn er bijzondere stembureaus voor bewoners van verzorgingstehuizen waar alleen zij mogen stemmen. Iedereen die stemt, krijgt het rode potlood mee naar huis.
'Ik vind het belangrijk dat de herindelingsverkiezingen kunnen doorgaan én dat de mensen naar het stemlokaal gaan', zegt minister Ollongren in een reactie. 'Daarom roep ik de bewoners op: ga stemmen op 18 november en kom zoveel mogelijk alleen naar het stemlokaal.'
De Eemsdelta-gemeenten zijn samen met enkele Brabantse gemeenten de enige regio's in Nederland waar half november verkiezingen worden gehouden.

Fusie in gevaar bij uitstel verkiezingen

Als de verkiezingen niet door konden gaan, was de herindeling op 1 januari aanstaande in gevaar gekomen. Een gemeente mag pas starten als er een gemeenteraad is. Minister Ollongren had dan een noodwet moeten maken om de fusie uit te stellen. Dat lijkt nu niet nodig te zijn.
Aan de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta doen tien partijen mee.