Hanzehogeschool wil met nieuwe academie meer leraren opleiden

Eén doel van de academie is om meer leraren voor de klas te krijgen
Eén doel van de academie is om meer leraren voor de klas te krijgen © Martin Drent/RTV Noord
Studenten meer carrièremogelijkheden geven en meer leraren voor de klas krijgen. Dat zijn de twee doelstelling van de nieuwe Hanze Educatie Academie, waarin de Hanzehogeschool meerdere opleidingen bundelt.
Concreet betekent dit dat studenten door een lerarenopleiding te combineren met een ander vakgebied, na het voltooien van hun opleiding breed inzetbaar zijn.
Een van die combinaties is bijvoorbeeld de vorig jaar gestarte lerarenopleiding ALO-pabo. Wie deze opleiding heeft afgerond, kan les geven op een basisschool, maar heeft ook de bevoegdheid in het middelbaar onderwijs les te geven in gymnastiek. Een ander voorbeeld is de gecombineerde opleiding docent muziek, dans of vormgeving.
Op stapel staat de opleiding Pabo – Social Work, die vanaf september volgend jaar kan worden gevolgd. Studenten kunnen daarmee na een opleiding aan de slag op een basisschool, maar bijvoorbeeld ook in het speciaal (basis-)onderwijs of de jeugdhulp.
Met het combineren van opleidingen komt de Hanzehogeschool tegenmoet aan de wens van de regering het lerarenvak aantrekkelijker te maken en daardoor het landelijk tekort aan docenten te verminderen.