Wethouder Stad is wel tevreden over werkervaringsplekken: '90 procent krijgt regulier werk'

Wethouder van Groningen Carine Bloemhoff
Wethouder van Groningen Carine Bloemhoff © Gemeente Groningen
Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) is het niet eens met de kritiek die de SP levert op de werkervaringsplekken binnen de gemeentelijke organisatie. Volgens de wethouder gaat het bij de invulling van zo'n plek om ervaring en niet om geld. Dat komt in haar ogen later wel.
SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk uitte kritiek op de manier waarop het stadsbestuur omgaat met werkervaringsplekken. De gemeente betaalt iemand die zo'n plek invult niet. Dijk vindt dat belachelijk, hij noemde het woensdagmiddag een 'moderne manier van uitbuiting'.

'90 procent vindt werk'

Verantwoordelijk wethouder Bloemhoff leek zich weinig aan te trekken van die woorden.
'Die plekken zijn bedoeld om ervaring op te doen omdat iemand dat op dit moment nog niet kan doen, op basis van diegene zijn cv. We willen juist jongeren de kans geven om zichzelf te laten zien. We zien binnen de gemeente dat 90 procent van de jongeren die zo'n plek heeft ingevuld vervolgens regulier werk krijgt', aldus Bloemhoff.

Begeleiding en opleiding

Bij de SP kan het er niet in dat de gemeente mensen inzet, maar ze vervolgens niet betaalt. Bloemhoff benadrukt dat een werkervaringsplek meer is dan alleen werk. Er is ook sprake van begeleiding en opleiding. 'Vervolgens wordt diegene wel volwaardig betaald. Bij volwaardig werk hoort volwaardig loon, dat vinden wij als college ook. Een werkervaringsplek verstoot dus ook geen reguliere baan. Daar letten wij als gemeente op.'
De uitleg van de wethouder kon Dijk niet bepaald bekoren. Hij liet weten de werkwijze 'tamelijk gênant' te vinden en vindt het geen pas hebben voor het huidige linkse college van burgemeester en wethouders.