Persluchtopslag bij Zuidwending: ‘Wij gaan niks doen tegen de wil van de bevolking’

Zoutholtes vol perslucht
Eigenlijk is het één grote batterij

Overvallen
We willen het echt anders doen. We denken na over vormen van participatie
Garantie
Wat vinden de bewoners van de plannen?
Omwonenden zijn kritisch over gebruik van zoutholtes voor opslag van perslucht. ‘In het begin werden we niet gekend. Dat viel erg tegen’, zegt Bernard Stikfort van Dorpscoöperatie Ommelanderwijk. ‘Ze maken nu wat dat betreft een inhaalslag.’
Stikfort zegt dat de coöperatie niet ‘per definitie afwijzend is’. Een standpunt is echter nog niet ingenomen. ‘We hebben nog geen goed inzicht in wat en hoe groot de risico’s zijn. Uiteraard zegt Brouns dat het volkomen veilig is, hij heeft een opdracht te vervullen voor Corre Energy. Maar vijftien jaar geleden was gaswinning ook veilig. Zolang we niet beschikken over onafhankelijke expertise ga ik in elk geval niet zeggen dat het veilig is.’
Volgens de ministeries van EZK en van Infrastructuur kan bij opslag ‘geringe bodemstijging plaatsvinden’. ‘Dit kan ook effect van bodemdaling door eerdere winning compenseren. Buffering kan ook geringe bodemdaling tot gevolg hebben. […
Wat je ook wilt weten over het luchtopslag-project
De persluchtinstallatie die het Britse Corre Energy Storage bij Zuidwending wil bouwen kan 340 MW aan stroom opslaan. Binnen een halve minuut kan die lucht onder druk worden ingezet om een stroomdip op te vangen. De installatie kan een uur of acht stroom leveren voor huishoudens en bedrijven. Voor het vullen van de holtes wil Corre Energy duurzame stroom inzetten.
De vraag is echter of de regio zoveel groene stroom kan leveren. Volgens adviseur Patrick Brouns van Corre Energy is gebruik van regulier geproduceerde energie om de lucht samen te persen weliswaar een alternatief, maar is dat alleen efficiënt wanneer er te veel wordt geproduceerd en het net overbelast is.
Ook al worden al tientallen jaren stoffen in de grond opgeslagen, ervaring met buffers van perslucht heeft Nederland niet. Wel zijn er acht locaties voor buffers van aardgas, stikstof en gasolie. Bij Heiligerlee wordt bijvoorbeeld stikstof in cavernes opgeslagen door Gasunie. Dat bedrijf gebruikt ook zoutholtes voor gasopslag.
In Duitsland worden op twee plekken al wel holtes voor perslucht als stroombuffer gebruikt. Brouns zegt dat het daar geen effect op de bodem heeft gehad.
Behalve in Nederland werkt Corre Energy aan nog zestien projecten in Europa voor de opslag van perslucht. Het project in Nederland is het verst. De bouw van de installaties is goed voor zo’n tweehonderd banen. Wanneer de zaak in bedrijf is, levert dat een man of veertig werk op.
Financiering van het project gebeurt grotendeels door twee internationale investeringsmaatschappijen die hun naam (nog) niet bekend willen maken.