Audicien maakt zich zorgen om verloren gehoorapparaten door mondkapje

Met een extra knoopje aan de bril, kan het mondkapje aan de bril worden bevestigd
Met een extra knoopje aan de bril, kan het mondkapje aan de bril worden bevestigd © Nico Swart/RTV Noord
Audiciens maken zich zorgen om het hoge aantal mensen dat het gehoorapparaat kwijtraakt bij het afdoen van het mondkapje. Waar anders drie à vier hoortoestellen per jaar verdwenen, krijgt audicien Rolf Engelsman uit Winsum nu evenveel meldingen per week.
Volgens de audicien dragen mensen nu te veel op hun oren. Het gehoorapparaat zit aan de buitenkant van het oor. Daar bovenop dragen mensen vaak nog een bril en nu dus dat mondkapje. Als het mondkapje wordt afgedaan, vliegt het gehoorapparaat soms ook mee af. Mensen hebben het vaak pas op een later moment door, als het kleine apparaatje onvindbaar blijkt.

Hoortoestel ligt ineens op de grond

'Soms moet je even je mondkapje afdoen, bijvoorbeeld in een winkel omdat je iets wil lezen terwijl je bril beslaat. Dan kan zo in een keer het hoortoestel op de grond liggen', zegt Engelsman. Als tip geeft de audicien mee om een knoopje aan de pootjes van de bril te bevestigen. Dan kan het mondkapje aan het de bril worden vastgemaakt, in plaats van achter het oor.
Een gevonden hoortoestel kun je het best naar een audicien brengen in plaats van de politie of gemeente, zegt Engelsman. Audiciens kunnen kijken welk serienummer erin staat om er zo achter te komen waar het toestel is verkocht. 'Net als een soort kenteken bij de auto.'
Bij andere instellingen blijven de kleine apparaatjes vaak liggen. De audicien waar het hoortoestel gekocht is kan weer makkelijk vinden welke klant daarbij hoort.