Geen bezuiniging op Meedoen Fonds Midden-Groningen

Een familie in een pretpark
Een familie in een pretpark © ANP
Sporten, muzieklessen of met het hele gezin naar een attractiepark. Dit soort 'luxe' zaken blijft voor een grote groep inwoners in de gemeente Midden-Groningen toegankelijk. De eerder voorgestelde bezuiniging op het Meedoen Fonds gaat niet door.
Het Meedoen Fonds compenseert armere gezinnen zodat ze toch volop mee kunnen draaien in de maatschappij. Het gemeentebestuur wilde de inkomensgrens voor deelname aan de regeling terugschroeven van 125 naar 115 procent van het sociale minimum. Dit zou een besparing van 80.000 euro opleveren.
De gemeenteraad ging twee weken geleden akkoord met het bezuinigingsvoorstel, maar dat kwam omdat een aantal tegenstemmers toen niet aanwezig was. Tijdens de begrotingsvergadering donderdagmiddag werd de bezuiniging teruggedraaid door een voorstel van SP, PvdA en GroenLinks.
De bezuiniging van 80.000 euro wordt nu gerealiseerd door de afvalstoffenheffing met zo'n drie euro per jaar te verhogen.

Gemeentebelangen Midden-Groningen tegen

De begrotingsplannen van het college voor volgend jaar werden met brede steun aangenomen door de raad. Alleen Gemeentebelangen Midden-Groningen stemde tegen. 'De begroting is niet sluitend. Er wordt weer een greep in de reserves gedaan. Wij kunnen hier niet mee akkoord gaan', zei fractievoorzitter Markus Ploeger.

Aandelen Enexis

Ploeger toonde zich verder kritisch over het plan van het college om in 2024 aandelen in netwerkbeheerder Enexis te verkopen. Hiermee wil de gemeente de algemene reserves aanvullen. Gemeentebelangen Midden-Groningen kreeg steun van GroenLinks en D66. 'Slachten wij hier niet de kip met de gouden eieren', vroeg fractievoorzitter Yannick Lutterop van D66 zich af.
Enexis keert jaarlijks 100.000 euro dividend uit aan de gemeente. De aandelen verkopen levert eenmalig 4 miljoen euro op. De raad ging akkoord met de verkoop door in te stemmen met de begrotingsplannen van het college. Wethouder Erik Drenth van financiën geeft de raad nog wel de ruimte om met alternatieve plannen te komen om de reserves aan te vullen. Als dit lukt voor de geplande verkoop in 2024 wordt de verkoop gestaakt.