Openlijk geweld bij wasstraat levert werkstraffen op

Auto in een wasstraat, ter illustratie
Auto in een wasstraat, ter illustratie © ANP
Twee mannen van 21 jaar uit Groningen en Peize en een 19-jarige man uit Leeuwarden zijn donderdag door de politierechter tot een werkstraf van 60 uur veroordeeld voor openlijk geweld in juni van dit jaar. Dat gebeurde bij een wasstraat aan de Osloweg in Stad.
Ook krijgen de mannen een maand voorwaardelijke celstraf. 'Gelijke monniken, gelijke kappen', zei de politierechter.

Kopstoot uit het raam

Op 11 juni ontstond bij de wasstraat een woordenwisseling tussen een klant die zijn auto wilde wassen en een medewerker van de wasstraat. De klant, een bekende van de drie heren, draaide zijn raampje open en zou als eerste een kopstoot hebben uitgedeeld aan de Peizenaar. Waarna de Leeuwarder, de Stadjer en daarna ook de Peizenaar op hun beurt begonnen met slaan en schoppen.

'Haantjesgedrag'

Klanten en werknemers waren ongewild getuige van de ruzie in de wassalon. 'Haantjesgedrag', volgens de officier. De man die als eerste een kopstoot incasseerde, zou volgens de officier zelf ook een negatieve rol hebben gespeeld in dit verhaal.
'Het wordt dus tijd dat ook hij zijn verhaal eens gaat doen voor de rechter', stelde de raadsman van de man uit Peize. 'Mijn cliënt kreeg een kopstoot uitgedeeld. Zijn vrienden waren daar getuige van en grepen in.'
De mannen hebben alle drie geen brandschoon blazoen. De stok achter de deur van een maand voorwaardelijk moet als forse waarschuwing gelden. De proeftijd voor de drie mannen is gesteld op drie jaar.