GSb wil huurtoeslag voor studentenkamers

Een studentenkamer ter illustratie
Een studentenkamer ter illustratie © Rick Pilot 2000 / Flickr CC
De Groninger Studentenbond (GSb) wil huurtoeslag voor studentenkamers. Volgens de studentenbond zijn studentenkamers nu niet meer te betalen voor studenten.
GSb meent dat er momenteel te veel kamers worden omgebouwd tot studio's. Die studio's hebben een eigen keuken, douche en voordeur. Daarom komen studio's wel in aanmerking voor huurtoeslag. 'Dat is een prikkel in het systeem om kleine studiootjes te maken en zo spekt de staat de winsten van particuliere verhuurders', aldus Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studentenbond.
GSb komt met het voorstel van na publicatie van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2020 van Kences. Kences is de brancheorganisatie van twaalf sociale studentenhuisvesters in Nederland, waaronder Lefier.
In de studentenhuisvestmonitor staat dat Kences het aantal studentenhuizen ziet teruglopen. Ook blijkt uit de monitor dat een student gemiddeld 27 euro per vierkante meter betaalt. Dat is 17 procent duurder dan een éénkamerwoning en méér dan het dubbele van een gewoon huurhuis.
Voor GSb reden om op te roepen om huurtoeslag door te voeren voor onzelfstandige kamers.