Podcast Credo aflevering 21: Ede's vraag over vreemdgaan met de vriendin van je beste vriend

'Ede zei: Koos jij bent een betaneuker en Jur jij een alfaneuker' . Dat vertelt muziekproducer en rasmuzikant Jur Eckhardt in aflevering 21 van de de podcast Credo over het leven van Ede Staal.

Eckhardt speelde regelmatig samen met Ede en begeleidde hem ook diverse malen bij optredens. Maar de meeste herinneringen heeft de muziekman over de gewone ontmoetingen met de troubadour. Daarin werd nauwelijks over muziek gesproken.

Goed glas bier

'De echte muzikanten die praten niet altijd over muziek' , meent Eckhardt. Deze vaak diepgaande gesprekken werden bijna altijd gevoerd onder het genot van een goed glas bier.

'Koos (Hindriks van het Sneeuwbaltrio -red) en ik waren een keer bij Ede thuis en we kregen het over vreemdgaan. Ede stelde toen de vraag of je het ook zou doen met de vrouw van je beste vriend. Ik zei nee en Koos zei ja. en toen werden we Alfa- en Betaneuker genoemd'.

Op zich klinkt het vrij plat maar Eckhardt ziet er nu nog Ede's filosofische gedachte in over de waarde van echte vriendschap. 'Hij zei het in de deuropening toen we weggingen. Dat zijn dingen die ik me altijd zal blijven herinneren'.

Jur Eckhardt op de praatstoel over Ede Staal (Foto: Rolf Schreuder/RTV Noord)

Hannen in buuts

Muzikale duizendpoot Eckhardt heeft behalve zijn vriendschap ook de muziek van Ede hoog zitten. Een favoriet wil hij eigenlijk niet noemen, omdat het afbreuk doet aan de rest van de muziek van Staal. 'Maar als ik toch moet kiezen dan kies ik Mien Hogelaand. Zoals hij dat beschreven heeft en zoals het klinkt dan zie ik het ook voor me....'

Intussen pakt hij een foto van de gezamenlijke Bartje op het Peerd van Ome Loeks-tour van Radio Noord en Radio Drenthe, waarop hij samen met Ede en vaste begeleider Henk Bemboom op het podium staat. Ede met zijn muziekstandaard in spijkerbroek, jasje en 'hannen in buuts'.

'Zo was e ook. Hij pretendeerde ook niet meer' .

Aldus een van de vele verhalen van Jur Eckhardt in de nieuwe aflevering van Credo.

Waar te beluisteren?

Inmiddels zijn er dus 21 afleveringen van Credo te beluisteren. Tweewekelijks verschijnt een nieuwe editie van Credo.

Beluister hieronder aflevering 20 van Credo:

of via rtvnoord.nl/podcasts en/of via Spotify.

Meer afleveringen?

Wil je meer afleveringen horen? De podcast Credo, het leven van Ede Staal, is hier op de website van RTV Noord te vinden, maar ook rechtstreeks via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast te beluisteren. Op die manier kun je waar en wanneer je wilt op jouw moment een of meerdere afleveringen luisteren.

Klik op abonneren als je automatisch op de hoogte wilt blijven van nieuwe afleveringen.

Andere podcasts

Ook geïnteresseerd in andere podcasts van RTV Noord? Volg dan De Koffiecorner, de wekelijkse podcast over de Groningse sportwereld (Spotify, Apple Podcasts, Youtube) of Turbulente Tijden, een documentaireserie over het omstreden windmolenpark N33 (Spotify, Apple Podcast, Google Podcast).

Deel dit artikel:

Recent nieuws