V.V. Westerwolde wordt zelfvoorzienend: 'Zo houden we de kosten laag'

Voorzitter Jan Hebers van Voetbalvereniging Westerwolde
Voorzitter Jan Hebers van Voetbalvereniging Westerwolde © Martijn Klungel/RTV Noord
Voetbalvereniging Westerwolde betaalt nu nog zo'n duizend euro per maand aan energiekosten. Volgend jaar moet daar verandering in komen: ze willen zelfvoorzienend worden zodat de energierekening verdwijnt.
V.V. Westerwolde wil de kosten laag houden voor de ongeveer 300 leden. 'Gemeentes en overheden korten steeds meer op subsidies voor de sport', vertelt voorzitter Jan Hebers. 'Door de club zelfvoorzienend te maken, kunnen we voetbal betaalbaar houden.'
Ook het duurzaamheidsaspect spreekt de club aan: 'We hebben enkele enthousiastelingen binnen ons bestuur', zegt Hebers. 'Wij denken dat we als vereniging in de toekomst de vraag toch krijgen om iets te doen met de energietransitie.'

Zonnepanelen als afdakje

Om zelfvoorzienend te worden moet de club een nieuwe warmtepomp en (zonne)boiler aanschaffen. Maar daar blijft het niet bij: het meest in het oog springend worden tientallen zonnepanelen die als een soort afdakje tussen twee voetbalvelden komen te staan. 'Voor ons leuk, want dan blijven onze toeschouwers in de toekomst droog', vertelt Hebers.
Hier moeten de zonnepanelen komen
Hier moeten de zonnepanelen komen © Martijn Klungel/RTV Noord
Leden van de voetbalclub hebben al goedkeuring gegeven aan de plannen. Wanneer ze gaan beginnen? Volgend jaar: 'In 2021 vallen enkele subsidies hoger uit. Wij zijn natuurlijk ook niet op het achterhoofd gevallen. We wachten dus tot januari 2021 en doen dan onze subsidieaanvragen', vertelt Hebers doordacht.
Zodra de voetbalclub de subsidies binnen heeft gaat ze haar plannen omzetten in werkelijkheid.