Verkoop Pepergasthuis van de baan: 29 woningen blijven in sociale huur

Het Pepergasthuis in het centrum van Stad
Het Pepergasthuis in het centrum van Stad © Reinder Smith/RTV Noord
De verkoop van het Pepergasthuis in stad gaat niet door. Woningcorporatie Lefier had plannen om het complex te verkopen. Na 'lang praten' maakten de gemeente Groningen en Lefier vandaag bekend dat dat plan van de baan is.
Woningcorporatie Lefier wilde het Pepergasthuis verkopen aan vastgoedondernemer Jan Berry Drenth. De gemeente probeerde dat tegen te houden maar ving bot bij de Autoriteit Woningcorporaties. Die keurde de verkoop van het Pepergasthuis eind 2019 goed.
Hoewel gemeente en Lefier het in deze kwestie lange tijd pertinent oneens waren, zegt ook Lefier nu blij te zijn dat de verkoop niet doorgaat. 'Het is een moeilijk proces geweest, maar eind goed, al goed', zegt bestuurder Elles Dost.

Bewoners

Het Pepergasthuis telt 29 woningen, die allemaal onder sociale huur vallen. 'Dat blijft zo', stellen wethouder Van der Schaaf (PvdA) en de woningcorporatie.
De verkoopplannen stuitten het afgelopen jaar op veel verzet van de bewoners. Zij waren bang dat zij er niet konden blijven wonen als het Pepergasthuis in particuliere handen zou vallen. Zij voerden verschillende acties tegen de verkoop.

Champagne ontkurkt

Bewoner Tjits de Wind laat weten dat de champagne vandaag ontkurkt wordt in het monumentale hofje. 'Ja, echt wel. Ik was echt heel erg verbaasd. Mijn buurvrouw belde dat de verkoop van de baan is en ik kon het echt niet geloven.'
De Wind is lid van de bewonerscommissie. Zo heeft ze de afgelopen jaren veel te doen gehad met de perikelen rond de verkoop. 'Onze grootste angst was dat het hier gerenoveerd zou worden op een manier die wij niet zouden willen. Verder dachten we dat de huur omhoog zou gaan. Dat was de angst van iedereen.'
Zelf woont De Wind drie jaar in het hofje en al die tijd was er al sprake van een mogelijke verkoop. 'Er is hier veel achterstallig onderhoud, er is de laatste jaren niks gebeurd. Ik heb toch drie jaar in onzekerheid gezeten en zoiets blijft wel in je hoofd hangen.'
Dit zorgt ervoor dat de gemeente minder geld binnenkrijgt
Roeland van der Schaaf - Wethouder wonen

300 sociale huurwoningen

In ruil voor het niet-verkopen van het Pepergasthuis krijgt Lefier de mogelijkheid om van de gemeente Groningen 300 kavels voor sociale huurwoningen te kopen. 'Die kavels waren anders mogelijk naar commerciële investeerders gegaan', legt wethouder Van der Schaaf uit.
'Het niet doorgaan van de verkoop kost de gemeente geen geld, maar we krijgen wel minder geld binnen', zegt Van der Schaaf. Verkoop van kavels aan woningcorporaties levert minder op dan aan commerciële partijen.
Jan Berry Drenth, de ondernemer die het Pepergasthuis wilde kopen, krijgt van Lefier een ander pand aangeboden. 'Dat is een bedrijfspand waar hij woningen in gaat maken', zegt bestuurder Elles Dost.

Lefier gaat Pepergasthuis renoveren

De woningcorporatie gaat het Pepergasthuis renoveren. Momenteel worden maar elf van de 29 woningen verhuurd: de achttien leegstaande woningen krijgen als eersten een opknapbeurt. Ook het dak wordt gerenoveerd: dat gaat volgens Lefier anderhalf à twee miljoen euro kosten.
In de toekomst worden ook de elf woningen die nu bewoond worden gerenoveerd. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk. 'Daarvoor wordt een plan gemaakt', zegt Dost.
'Plan Pepergasthuis gaat 1,5 à 2 miljoen kosten'
De geschiedenis van het Pepergasthuis
Het Pepergasthuis (ook wel St. Geertruidshuis genoemd) heeft een rijke geschiedenis. Het werd in 1405 gesticht als gasthuis voor pelgrims die naar Groningen kwamen. Na de de capitulatie van de stad voor de Prins van Oranje in 1594, kreeg het gebouw een nieuwe bestemming: een wooncomplex voor oudere Stadjers. Ouderen die zich inkochten, kregen er verzorging en konden er tot hun dood wonen.

Daarnaast woonden er 'dollen', die tegen betaling bezichtigd konden worden op zondagen. In 1861 werd het complex voor het laatst uitgebreid.
In de loop van vorige eeuw kwamen steeds meer woningen leeg te staan in het complex. Vanaf 1954 mogen de 29 woningen daarom ook worden verhuurd. Lefier is de huidige beheerder van het complex, maar wil er dus eigenlijk vanaf vanwege de hoge kosten.