Boete voor dodelijk ongeluk met trekker: 'Alleen maar slachtoffers'

De botsing vond plaats op de Asserstraat in Ubbena
De botsing vond plaats op de Asserstraat in Ubbena © Persbureau Meter
'Ik zag op 400 meter afstand wel een auto, maar na een tijdje was die weg. Misschien gekeerd, dacht ik. Pas toen ik de weg op reed, zag ik 'm weer. Toen was het te laat.' Een boer uit Ubbena werd emotioneel toen hij maandag in de rechtbank op het ongeluk terugblikte.
Een 28-jarige Assenaar kon niet meer uitwijken toen de 69-jarige boer met zijn trekker met daarachter twee aanhangers met strobalen de Asserstraat in Ubbena op reed. De Assenaar overleefde het ongeluk niet en de rechter veroordeelde de boer tot een boete van duizend euro en drie maanden voorwaardelijke rijontzegging.

Bomen blokkeerden zicht

Volgens de rechter was er beslist geen opzet in het spel, maar maakte de boer op de avond van 24 oktober vorig jaar wél een verkeersfout met enorme gevolgen. Door een dikke rij bomen langs zijn kant van de weg werd zijn zicht geblokkeerd vlak voor hij de Asserstraat op reed. 'U bent de weg op gereden zonder dat u zeker wist dat er niks aan kwam', aldus de rechter.
De boer, die samen met zijn dochter de boerderij runt, zei in de rechtszaal dat hij wel goed heeft gekeken of hij auto's zag. Nadat de ene auto die hij zag aankomen, opeens was verdwenen, reed hij langzaam met zijn aanhangers de weg op.
'Omdat er al vaker bijna ongelukken zijn gebeurd op die plek, helpen mijn dochter en ik elkaar meestal met uitkijken voor we de weg op rijden. Die avond deden we dat niet, omdat het heel rustig op de weg was', verklaarde de boer.

'Nare zaken'

Na de klap reden volgens de man allemaal auto's voorbij, zonder dat iemand stopte. Ik heb op een bepaald moment zelf eentje tegengehouden, omdat ik hulp wilde hebben om bij het slachtoffer te kijken. Die kon ik niet zien vanwege de uitgeklapte airbags. Hulpverleners proberen de man even later nog te reanimeren, maar kunnen hem niet meer redden.
'Dit zijn altijd zulke nare zaken, want er zijn alleen maar slachtoffers', aldus de rechter tegen de man uit Ubbena, die een paar keer volschoot met tranen. 'Niet alleen de man die is overleden en zijn nabestaanden, maar u bent dat net zo goed. Een uitspraak van mij kan geen recht doen aan wat er is gebeurd. Dit is uiteindelijk slechts gepraat in de marge', besloot de rechter.