Bedum brengt de Sint toch een beetje bij de kinderen

Foto van de sinterklaasintocht in Bedum in 2018
Foto van de sinterklaasintocht in Bedum in 2018 © Sinterklaascommissie Bedum
Corona of geen corona. De sinterklaascommissie van Bedum is niet bij de pakken gaan neerzitten en kwam met allerlei alternatieven voor de intocht van de Sint op de proppen. Uiteindelijk is er onder invloed van corona één idee overgebleven.
Alle sinterklaasintochten in onze provincie gaan dit jaar niet door vanwege de coronapandemie. De Groningse burgemeesters hebben met elkaar afgesproken om hier geen toestemming voor te verlenen.

Spontaan idee

De Bedumer sinterklaasintocht-commissie wilde toch graag iets organiseren en is gaan brainstormen over alternatieven. ‘We kwamen op het idee om een audiëntie te organiseren. Kinderen van 0 tot 8 jaar konden dan op afspraak langs bij Sinterklaas’, vertelt Janet Wesseldijk van de commissie die onder de plaatselijke bedrijvenvereniging valt.
De commissie had goed uitgezocht wat er wel en niet kon. ‘Digitaal kon er een afspraak gemaakt worden met de Sint. Natuurlijk hielden we overal rekening met de 1,5 meter-regel. Sinterklaas op goede afstand’, zegt Wesseldijk.

Hoop

Lang heeft de commissie hoop gehouden dat dit plan door kon gaan. ‘Maar helaas. Door de aanscherping van de coronamaatregelen kunnen we er niet mee doorgaan’, zegt Wesseldijk. 'Zo zijn openbare gebouwen gesloten en worden mensen verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven.
‘Op de persconferentie van 18 november kunnen misschien versoepelingen aangekondigd worden. Maar dan is het voor ons te kort dag om de audiëntie nog door te laten gaan’, zegt Wesseldijk. De audiëntie stond gepland op 21 november.

Sint toch een beetje bij de kinderen

De sinterklaascommissie is niet voor een gat te vangen en heeft nog iets anders bedacht. ‘We willen de kinderen niet tekort doen. Ouders kunnen nu aan de Sint vragen om een persoonlijke videoboodschap voor hun kinderen op te nemen’, zegt Wesseldijk.
‘We vragen wel een vergoeding om de onkosten te kunnen dekken. Maar zo kunnen we de Sint toch een beetje bij de kinderen brengen.’