Eerste herstelde asielzoekers verlaten 'quarantainehotel' Haren

Het 'quarantainehotel' in Haren
Het 'quarantainehotel' in Haren © Ruben Huisman/112 Groningen
De eerste van corona herstelde bewoners van de speciale quarantainelocatie in Haren zijn weer teruggekeerd naar de reguliere asielopvang. Dat laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten.
Het COA zegt dat afgelopen vrijdag zes asielzoekers zijn teruggekeerd naar de reguliere opvang. Op dat moment zaten nog 57 bewoners in Haren. De organisatie werkt met weekcijfers en brengt daarom de cijfers van afgelopen vrijdag naar buiten.
Op woensdag, twee dagen eerder, zaten er nog 49 asielzoekers in het 'quarantainehotel' waar maximaal honderd asielzoekers kunnen verblijven. Zij kwamen uit het asielzoekerscentrum (azc) Assen waar tientallen bewoners positief getest zijn op corona. De locatie in Haren kan gebruikt worden voor asielzoekers uit de drie noordelijke provincies.

'Quarantainehotel' twee weken in gebruik

Het voormalige hotel aan de Emmalaan in Haren is nu bijna twee weken in gebruik als quarantainelocatie. Asielzoekers die positief testen op corona kunnen worden overgeplaatst. Dat gebeurt bijvoorbeeld als quarantaineplekken op het reguliere azc bezet zijn.
Ook gezinsleden van een positief geteste bewoners worden dan vaak uit voorzorg overgeplaatst en gaan preventief in quarantaine. Gemiddeld blijven asielzoekers tien dagen op de speciale locatie. Ze mogen weer vertrekken zodra ze minimaal 24 uur klachtenvrij zijn.
Overgeplaatste asielzoekers mogen het terrein in Haren niet af. Ze verblijven op de bovenste verdieping in het pand, waar ook beveiliging is. Bewoners rondom het voormalige hotel maakten zich zorgen om de komst van de bewoners.