Twintig boetes en 150 waarschuwingen in Groningen na strengere regels

Een boa
Een boa © ANP
Polite en boa's in onze provincie hebben in het eerste weekend na de aangescherpte maatregelen twintig boetes uitgedeeld en 150 waarschuwingen gegeven.
Het gaat dan vooral om handhaving van de regels met betrekking tot afstand houden en de groepsgrootte. Dit weekend mocht een groepje, ook op straat, voor het eerst uit niet meer dan twee personen van verschillende huishoudens bestaan.

Kat-en-muisspel

'We zien dat het vooral in de Stad soms drukker is dan wenselijk. Daar moeten de tientallen boa's regelmatig mensen vragen om uit elkaar te gaan. Als ze dat doen, gaan we geen waarschuwing of boete's uitdelen, want het doel is dan al bereikt,' vertelt Mark Dijkhuis van de Veiligheidsregio Groningen:
'Buiten de Stad is het veel rustiger, maar ook daar worden wel eens boetes uitgedeeld, na een kat-en-muisspel tussen groepjes jongeren en agenten.'

Waarschuwingen

De afgelopen weekenden ligt het aantal boetes en waarschuwingen steeds in dezelfde orde van grootte. Onder waarschuwing vallen overigens niet de vele maningen die de boa's aan het publiek geven om afstand te houden.
Een waarschuwing houdt in dat de naam van de overtreder wordt genoteerd. Bij een volgende overtreding krijgt hij of zij dan alsnog een boete. Volgens de Groninger City Club hebben ook meerdere ondernemers zo'n waarschuwing gekregen omdat hun terras niet aan de regels voldeed.