‘Aankondiging onderzoek leidt tot grote onrust onder Wedeka-personeel’

De kringloopwinkel van Wedeka in Stadskanaal
De kringloopwinkel van Wedeka in Stadskanaal © Google Street View
Het bestuur van Wedeka moet beseffen dat de aankondiging van het onderzoek naar mogelijke opsplitsing van het sociaal werkvoorzieningsschap er extra inhakt bij de doelgroep die er werkt.
Die boodschap verkondigen oppositiepartijen SP, PvdA en Lokaal Betrokken uit de gemeente Stadskanaal. De betrokken gemeenten Stadskanaal, Veendam, Westerwolde, Midden-Groningen en het Drentse Borger-Odoorn overwegen opsplitsing van Wedeka, omdat de tekorten zijn opgelopen naar 7 miljoen euro per jaar.

Kwetsbare doelgroep

Maar het mogelijk opsplitsen van Wedeka is tegen het zere been van de drie oppositiepartijen. ‘Dit plan is gewoon heel slecht gevallen’, zegt raadslid Jur Mellies (Lokaal Betrokken).
Volgens fractieleiders Egbert Hofstra (PvdA) en Machteld Luijken (SP) is de boodschap juist hard aangekomen bij de kwetsbare doelgroep die bij Wedeka werkt. Het werkvoorzieningsschap biedt werk aan honderden werknemers met een SW-status, die in prinicipe tot hun pensioen bij Wedeka kunnen werken.

Zekerheden

Wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) zegt dat hij heeft gesproken met de directie van Wedeka en het bestuur van de Ondernemingsraad. ‘Er is begrip voor het feit dat de gemeenten deze onderzoeken doen’, zegt hij.
‘Er is bij het bestuur en de OR wel zorg wat dit zou kunnen betekenen voor de medewerkers. Mensen met een SW indicatie hebben veel zekerheden, en daar zal niet aan getornd worden.’