Provincie biedt Stadskanaal ondersteuning bij rondbreien financiën

Het gemeentehuis van Stadskanaal
Het gemeentehuis van Stadskanaal © Mario Miskovic/RTV Noord
De provincie Groningen gaat Stadskanaal ondersteunen om de afdeling financiën door de komende tijd heen te loodsen.
Dat heeft wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) bekendgemaakt in de gemeenteraad van Stadskanaal. Over het jaar 2021 komt Stadskanaal ruim 7 miljoen tekort, maar de gemeenteraad heeft eerder aangekondigd niet verder te willen bezuinigen. Reden: de afgelopen tien jaar heeft Stadskanaal al voor 18 miljoen euro bezuinigd. Stadskanaal heeft nu een document opgesteld met maatregelen die de samenleving zo min mogelijk raken.

Unaniem

Om die maatregelen uit te voeren én daarnaast een financieel plan te maken voor de komende jaren, verwacht Stadskanaal dat de ambtelijke organisatie onder druk komt te staan. ‘We hebben de toezegging van de provincie Groningen dat zij ons willen bijstaan met kennis en kunde’, stelt Hamster.
De gemeenteraad bevestigt maandagavond haar boodschap van afgelopen oktober. Er is unaniem ingestemd met de begroting en het voorstel om de sleutel uit handen te geven aan de provincie Groningen als toezichthouder.

Grens trekken

‘Wij als CDA zijn niet trots op de keuze die we nu gemaakt hebben’, geeft fractieleider Klaas Remmerts van de coalitipartij aan. ‘Maar ook wij trekken in het belang van onze burgers hier een grens. Een grens bij wat voor onze inwoners nog redelijk en rechtvaardig is. We doen dit voor alle inwoners, maar in het bijzonder voor onze zwaksten in de samenleving.’
De overige raadsfracties geven soortgelijke reacties op het besluit. Zij willen dat de Rijksoverheid gaat bijleggen om bijvoorbeeld de tekorten op de Jeugdzorg en werkvoorzieningsschap Wedeka te kunnen drukken. Nu komen miljoenen van deze tekorten voor rekening van Stadskanaal, wat mogelijk ten koste gaat van voorzieningen.