Duizend banen weg bij FrieslandCampina, gevolgen productielocaties nog onbekend

Een medewerker in een fabriek van FrieslandCampina
Een medewerker in een fabriek van FrieslandCampina © ANP
Het Friese zuivelconcern FrieslandCampina schrapt zo'n duizend banen als gevolg van de coronacrisis. De gevolgen voor de productielocaties in Bedum, Marum, Noordwijk en Gerkesklooster worden later deze week bekend.
FrieslandCampina lijdt onder de gevolgen van de pandemie. Zo is een groot deel van de horeca-omzet verdampt en valt een deel van de export weg door het sluiten van de grens tussen China en Hongkong.

Gedwongen ontslagen niet uitgesloten

Daarom versnelt het bedrijf de besparingsplannen die het voor de komende jaren toch al in de planning had. Die operatie vindt zowel op de productielocaties als op de kantoren plaats, Waar mogelijk zal het banenverlies worden opgevangen door natuurlijk verloop, herplaatsing en het niet invullen van vacatures. Maar gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten.

Snel duidelijkheid

Volgens woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina wordt mogelijk later vandaag en anders in de komende dagen bekendgemaakt waar de banen worden geschrapt: 'We kunnen niet uitsluiten dat er hele productielocaties worden gesloten. Maar alle plannen moeten eerst aan de OR en aan het personeel worden voorgelegd.'

Geen gevolgen melkveehouders

Het bedrijf laat weten dat er voor het jaar 2020 ook geen langetermijnbonussen uitgedeeld worden aan het senior management, om bij te dragen aan de kostenbesparingen. Voor aangesloten melkveehouders verandert er niets. Het concern zal gewoon dezelfde hoeveelheid melk blijven afnemen.
FrieslandCampina heeft vestigingen in 36 landen en biedt werk aan ongeveer 24.000 medewerkers. In Nederland telt de onderneming bijna 8000 werknemers, in buurlanden België en Duitsland gaat het om ruim 1300 en bijna 1500 mensen.