Kippenbedrijf in Lutjegast geruimd vanwege vogelgriep: 'Meteen de dierenarts gebeld'

Kippen moeten binnen blijven sinds de ophokplicht
Kippen moeten binnen blijven sinds de ophokplicht © ANP
Op leghennenbedrijf Maatschap Braaksma in Lutjegast is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het bedrijf houdt zo'n 48.000 kippen.
Het gaat waarschijnlijk om de schadelijke variant van de griep (H5) die al op meerdere plekken in het land is vastgesteld, de zogenoemde hoog pathogene vogelgriep.
In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf geldt een vervoersverbod, dat 21 andere pluimveebedrijven raakt, meldt landbouwminister Carola Schouten. In het gebied van 3 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven.
Deze kippen zaten in een afgesloten stal en zijn nooit buiten geweest
Marcel Braaksma - eigenaar

Dierenarts

De eigenaar van het bedrijf schakelde maandag zijn dierenarts in, nadat hij dertien dode hennen aantrof in zijn scharrelstal. Uit onderzoek zou blijken dat alleen de hennen in de scharrelstal besmet zijn met vogelgriep.
Eigenaar Marcel Braaksma: 'Toen ik de dode dieren vond heb ik meteen de dierenarts gebeld. Hij heeft bloedmonsters genomen en die zijn afgelopen nacht onderzocht in het laboratorium. Vanmorgen om acht uur had ik de uitslag. Om elf uur waren de mensen van de NVWA hier en zijn alle kippen geruimd.'
Hoe de kippen besmet zijn geraakt is voor Braaksma een raadsel: 'Deze kippen zaten in een afgesloten stal en zijn nooit buiten geweest. Hoe die vogelgriep dan toch kan binnendringen, ik heb geen idee.'
In Nederland geldt al bijna drie weken een 'ophokplicht' voor commerciële pluimveebedrijven: zij moeten hun kippen binnen houden.