Pekela stemt met pijn en moeite in met bezuinigingsplannen

Het gemeentehuis van Pekela
Het gemeentehuis van Pekela © Google Street View
Het is zo onderhand geen verrassing meer dat gemeenten in de provincie Groningen moeten bezuinigen. Ook Pekela ontkomt niet aan een reeks maatregelen.
Dinsdagavond heeft de gemeenteraad ingestemd met de bezuinigingsplannen voor de komende jaren.

Bezuinigingen

Oplopende tekorten in de (jeugd)zorg zorgen ervoor dat de leefbaarheid in de gemeente steeds verder onder druk komt te staan. Er wordt vooral gezocht naar ingrepen die de inwoners zo min mogelijk raken, maar niemand ontkomt aan de bezuinigingen.
Zo stopt de gemeente Pekela met het reguliere onderhoud aan wegen, bruggen worden minder schoongemaakt en de veldhuur van buitensportaccommodaties wordt verhoogd. Er wordt de komende jaren ook minder groenonderhoud gepleegd en de ozb gaat met twee procent extra omhoog.
Ik vind het onbegrijpelijk dat het geld in Den Haag bij de plinten omhoog klotst
Reiny Kuiper - PvdA Pekela
Ook het college van burgemeester en wethouders gaat het drukker krijgen. Op dit moment bestaat dat nog uit de burgemeester en drie wethouders, maar het aantal wethouders wordt teruggebracht naar twee. Dat gebeurt per 2023.

Geld uit Den Haag?

De blikken in Pekela zijn vooral gericht op Den Haag. Reiny Kuiper van de PvdA vindt het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat het geld in Den Haag ‘bij de plinten omhoog klotst’ en dat de leefbaarheid in Pekela onder druk staat. Hij wil dat gemeenten meer geld krijgen, zodat toekomstige bezuinigingen niet meer nodig zijn. Alle partijen delen die mening.
Maar zolang er geen extra geld is, staan de bezuinigingen op de rol.

Preventie

Partijen willen de kosten in de (jeugd)zorg terugdringen. PVV’er Roland van Dooren: ‘Problemen moet je aan de voorkant aanpakken. Investeer daarin en bekijk de instroom van jeugd in de zorg op een kritische manier. Voorzieningen binnen de gemeente zijn de dupe van de kosten in de zorg.’
Volgens wethouder Hennie Hemmes wordt daar druk aan gewerkt. Hij vertelde dinsdagavond dat onder andere de samenwerking is gezocht met huisartsen en scholen.