Boa's in Stad krijgen 'coronabonus', 'tweet doet niets af aan belangrijk werk'

Boa's op de Vismarkt
Boa's op de Vismarkt © RTV Noord
Boa's in de gemeente Groningen krijgen een bonus vanwege hun inzet tijdens de coronapandemie. De gemeenteraad vindt dat boa's een blijk van waardering verdienen voor hun solidariteit en betrokkenheid.
De plannen voor een bonus komen op een saillant moment: woensdagochtend boden Groningse boa's hun excuses nog aan na het plaatsen van een 'onhandige tweet'.

'Wakker gemaakt en weggestuurd'

Handhavers postten een foto van twee slapende mannen in een portiek, waarbij hun gezichten overigens onherkenbaar waren gemaakt. Daarbij plaatsten ze de tekst 'Wakker gemaakt en weggestuurd'. Er ontstond ophef op social media: mensen vonden de combinatie van de foto en tekst niet passend. Na die ophef boden de handhavers hun excuses aan en verwijderden ze de tweet.

'Tweet doet niets af aan belangrijk werk'

'Die tweet was een fout en had niet gemoeten', zegt PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff. 'Maar het doet niets af aan het belangrijke werk wat zij de afgelopen weken hebben uitgevoerd.'
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen is het met Bushoff eens. 'Complimenten aan de boa's dat ze hebben toegegeven dat het anders had gemoeten. Ze hebben hun verantwoordelijkheid genomen.'

Politie

'Boa's gaan voorop bij het handhaven van de maatregelen tegen de coronapandemie', vindt de gemeenteraad. De raad stemde unaniem voor de bonus.
'Net als de politie moeten ook handhavers van de gemeente een bonus krijgen', vinden de partijen. Agenten krijgen van minister Ferd Grapperhaus een bonus van 300 euro, overigens niet alleen vanwege hun inzet tijdens de pandemie.

Arnhem en Zutphen geven al bonus

'Verschillende gemeenten geven hun boa's al een bonus', zeggen de partijen. De gemeenten Arnhem en Zutphen zijn daar voorbeelden van: daar krijgen boa's eenmalig 300 euro, schrijft Omroep Gelderland. Ook de gemeente Westerkwartier besloot eerder woensdagavond in te stemmen met een bonus voor boa's.
Hoe de bonus er voor Groningse boa's precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Burgemeester Schuiling heeft wel toegezegd de wens van de gemeenteraad uit te voeren.