Kustwacht scherpt routeadvies containerschepen boven Waddeneilanden aan

De noordelijke en zuidelijke vaarroute van het scheepvaartverkeer boven Nederland
De noordelijke en zuidelijke vaarroute van het scheepvaartverkeer boven Nederland © Sander Schieving/RTV Noord
De Kustwacht breidt de routeadviezen boven de Waddeneilanden bij slecht weer voor containerschepen uit. Ook kleinere containerschepen wordt bij storm geadviseerd om niet de zuidelijke, maar de noordelijke route te nemen.
Sinds oktober 2019 waarschuwt de Kustwacht containerschepen langer dan 300 meter. Vanaf 12 november 2020 worden containerschepen vanaf 100 meter ook gewaarschuwd op een verhoogd risico van het verlies van containers bij bepaalde weersomstandigheden.
De Kustwacht scherpt het advies aan op basis van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en vervolgonderzoeken van het MARIN. Dat heeft onderzoek gedaan naar de containerramp met de MSC Zoe. Ongunstige wind- en golvencondities en getijden kunnen leiden tot het kantelen en slingeren van schepen. Hierdoor kunnen containers verloren worden.

Advies

Containerschepen langer dan 200 meter wordt geadviseerd om bij een golfhoogte van 4,5 meter of meer de noordelijke route te nemen. Dit advies staat standaard in een navigatiebericht dat de schepen krijgen als ze de route plannen.
Als het weer echt onstuimig is en de golven boven de 4,5 meter komen, worden schepen actief opgeroepen door de Kustwacht.

Actief oproepen kleinere schepen lastiger

Voor containerschepen met een lengte tussen de 100 en 200 meter wordt geadviseerd om noodzakelijke maatregelen en/of een alternatieve koers te nemen bij golfhoogten hoger dan 3,3 meter. Dit om te voorkomen dat het schip hevige slingerbewegingen maakt en zo containers overboord kunnen slaan.
De Kustwacht heeft nog niet voldoende capaciteit om deze kleinere schepen ook actief op te roepen. De instantie onderzoekt of er mogelijkheden zijn of dit toch mogelijk gemaakt kan worden. Ze laat wel weten alert te zijn en indien nodig toch in actie te komen.

Geen plicht

De Kustwacht benadrukt dat het hier gaat om adviezen aan de kapitein. De Kustwacht heeft geen mandaat om verkeersaanwijzingen op te leggen. De kapitein is dus niet verplicht het advies op te volgen. Meerdere Tweede Kamer-fracties hebben er al op aangedrongen dat de minister de Kustwacht meer bevoegdheid moet geven.