Toerist gaat meer betalen op Schiermonnikoog

De boot naar Schiermonnikoog
De boot naar Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De gemeenteraad van Schiermonnikoog heeft woensdag de begroting voor 2021 vastgesteld. Hierin is opgenomen dat de toeristenbelasting omhoog gaat.
Twee van de drie partijen stemde voor de nieuwe begroting. De raadsfractie van Ons Belang stemde tegen.

Discutabel punt

De toeristenbelasting was voor Ons Belang een discutabel punt. ‘Er wordt geen rekening gehouden met de nasleep van de coronacrisis’, vindt Atze Postma van Ons Belang. De partij vindt dat door een verhoging van de toeristenbelasting de ondernemer en toerist extra belast wordt.
De toeristenbelasting wordt met iets meer dan 5 procent verhoogd. Het dagtarief stijgt van 1,83 naar 1,92 euro. En het nachttarief stijgt van 1,61 naar 1,69 euro. Ook de watertoeristenbelasting gaat iets omhoog.

Minder inkomsten

De gemeente moet op de centen letten. Vanwege het coronavirus is er dit jaar minder inkomsten uit de toeristenbelasting. Wel had de gemeente een financiële meevaller door de verkoop van Eneco aandelen.
Het werd hoog tijd dat we ook deze belasting tegen het lichten houden. We waren altijd het eiland met de hoogste toeristenbelasting, maar inmiddels zijn we ingehaald
Wyb Jan Groenkdijk - Schiermonnikoogs Belang
‘Het werd hoog tijd dat we ook deze belasting tegen het lichten houden. We waren altijd het eiland met de hoogste toeristenbelasting, maar inmiddels zijn we door andere gemeenten ingehaald’, laat Wyb Jan Groenkdijk van Schiermonnikoogs Belang weten. Hij vindt het verantwoord om de belasting te verhogen.

Binnen proporties

Wethouder Johan Hagen (Samen voor Schiermonnikoog) vindt de stijging van de toeristenbelasting binnen proporties. Ook wil de gemeente zich zo voorbereiden op een onzekere toekomst. ‘Het is nog niet duidelijk wat de coronacrisis gaat doen en hoe lang het nog gaat duren.’
Schiermonnikoogs Belang stelde nog wel voor om wellicht de toeristenbelasting voor schoolreisjes te schrappen. De wethouder gaat een dergelijke mogelijkheid onderzoeken.