Onduidelijkheid over mogelijke sluiting Groningse Rabo-filialen

Een meisje probeert te pinnen bij een Rabobank
Een meisje probeert te pinnen bij een Rabobank © FPS/Jos Schuurman
Rabobank zet het mes in het aantal bankkantoren en filialen. Doel is de winstgevendheid van de bank te verbeteren. De directie van Rabobank vindt dat de kosten te hoog zijn, ook in vergelijking met andere banken.
Of, waar en wanneer er Groningse kantoren of filialen van Rabobank sluiten, blijft nog even onduidelijk.

Nodig om in te grijpen

'Tussen nu en een paar maanden wordt daarover meer bekend', zegt woordvoerder Eric Lagerwey. De bank kampt met een aantal veranderingen die het nodig maken in te grijpen. Niet in de laatste plaats is dat de coronacrisis. Klanten moesten vooral digitaal hun zaken regelen.
Onze regel is dat een fysieke locatie van de Rabobank binnen 20 autominuten bereikbaar moet zijn
Eric Lagerwey - woordvoerder Rabobank
In het hele land had Rabobank begin dit jaar nog 335 filialen. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis liep dat terug naar 118 om weer te stijgen naar 230 nu. Dat moeten er uiteindelijk 100 tot 150 worden. Ook het aantal kantoren wordt verminderd. Van de 89 sluiten er 18 definitief.

Bereikbaarheid

De invulling van de hele operatie wordt volgens Lagerwey bepaald door verschillende criteria. 'We kijken bijvoorbeeld naar de bereikbaarheid. Onze regel is dat een fysieke locatie van de Rabobank binnen 20 autominuten bereikbaar moet zijn. Ook speelt bevolkingsdichtheid een rol.'
De medewerkers die overtollig worden bij de kantoren en de filialen die sluiten, zouden zoveel mogelijk intern worden herplaatst.