Gräper over drukmiddel Herepoort: 'Aannemer heeft dit recht'

De gesprekken verlopen 'moeizaam'. Veel meer wil gedeputeerde Fleur Gräper niet kwijt over het overleg tussen aannemerscombinatie Herepoort en de provincie Groningen over de vaststellingsovereenkomst van de Ring Zuid.

Dat zegt Gräper in een eerste reactie op het bericht dat aannemerscombinatie Herepoort de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg deels heeft stilgelegd. Enkele uren later stuurt Gräper een uitgebreidere reactie waarin gesteld wordt dat Herepoort dit kan doen.

'Als ze de mijlpalen maar halen'

'De aannemer heeft het recht om zelf zijn planning aan te passen, zolang ze de mijlpalen maar halen', aldus Gräper. 'Zolang de gesprekken over de vaststellingsovereenkomst worden gevoerd, kan ik daar verder geen mededelingen over doen.'

Gräper doelt op de gesprekken die lopen sinds het 'Akkoord op hoofdlijnen' dat de provincie en Herepoort afgelopen zomer hebben gesloten. In dat akkoord wordt opgenomen hoe de financiële pijn als gevolg van jarenlange vertraging aan de bouw van de Ringweg wordt verdeeld. Een vaststellingsovereenkomst zou er in september al zijn, maar de gesprekken over de invulling van de details lopen nog steeds.

Spoeddebat

Ondertussen hebben de oppositiepartijen binnen twee uur na het nieuws gezamenlijk besloten dat ze een spoeddebat willen. Forum voor Democratie, SP, Groninger Belang, PVV, Partij voor het Noorden, Partij voor de Dieren en 50 Plus willen opheldering van Gräper over deze stap van de aannemer.

'Dit kon je zien aankomen', is de eerste reactie van deze oppositiepartijen. 'Het wordt weer bevestigd wat ik al langer roep', stelt Ton van Kesteren (PVV). 'Ik ben lang uitgelachen, maar deze stap van de aannemer bevestigt mijn gelijk.'

Statenlid Daniël Osseweijer (Forum voor Democratie): 'De aannemer zit in een redelijk machtige positie, die kan het werk stilleggen. Er gaan een hoop dingen fout en er is straks sprake van een flinke financiële strop.'

'Zorgelijk'

De coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en VVD laten in een eerste reactie weten de situatie vooral 'zorgelijk' te vinden. 'Dit lijkt zorgelijk', zegt GroenLinks voorman Hendri Meendering. Zijn collega Pascal Roemers (PvdA) spreekt dezelfde woorden. VVD-Statenlid Nico Bakker vindt het een 'vreemde zet' van de aannemer.

De drie partijen willen verder eerst de uitleg van gedeputeerde Fleur Gräper afwachten, voordat ze verder reageren.

Lees ook:
- Aannemer zuidelijke ringweg voert druk op: werkzaamheden deels stilgelegd
- Voltallige oppositie kritisch op provinciebeleid: ‘Het valt tegen’
- Alles over de zuidelijke ringweg

Meer over dit onderwerp:
zuidelijke_ringweg
Deel dit artikel:

Recent nieuws