Museum Stad Appingedam zoekt winterherinneringen voor Echt Winters

Oude schaatsen
Oude schaatsen © RTV Noord
Het is al even geleden dat er een dik pak sneeuw heeft gelegen of dat we een paar dagen achter elkaar konden schaatsen. Maar de herinneringen zijn er wel.
In Museum Stad Appingedam start op 28 november de tentoonstelling Echt Winters, maar er is nog plek voor winterherinneringen van Groningers. 'We zoeken van alles wat bijdraagt aan de winterse sfeer', zegt Cynthia Heinen van Museum Stad Appingedam.
Museum Stad Appingedam zoekt winterherinneringen
Groningers denken zelf snel terug aan de winter van 1979, maar volgens Heinen is er juist plek voor andere winterverhalen.
Een verhaal dat terugkomt in het museum gaat over Martje Mulders uit Siddeburen. Zij deed voor het eerst in 1912 mee aan een schaatswedstrijd en reed in haar jonge jaren veel wedstrijden. Met al het geld dat ze won met schaatsen wist ze uiteindelijk een huis te kopen.
Martje Mulders
Martje Mulders © RTV Noord
'Ze kreeg vijftig gulden aan prijzengeld bij een wedstrijd', weet Heinen. 'Dat was meer dan dat ze bij de boer kreeg. Daar kreeg ze 25 gulden.' Het werken bij de boer deed Mulders nog steeds. 'Eerst melken, dan schaatsen.'
Heinen zoekt nog dat soort verhalen voor de tentoonstelling die tot 28 maart duurt. Ook is er een fotowedstrijd voor de mooiste winterfoto van Appingedam.