Celstraf en jeugd-tbs voor mensenhandel kwetsbare vrouw

De rechtbank acht bewezen dat de mannen hebben samengewerkt
De rechtbank acht bewezen dat de mannen hebben samengewerkt © FPS / Jos Schuurman
De rechtbank van Groningen heeft een 26-jarige Stadjer tot twaalf maanden celstraf veroordeeld. Een 18-jarige man is wegens mensenhandel en uitbuiting veroordeeld tot jeugd-tbs en een jeugdstraf van 259 dagen.
Samen met de 26-jarige heeft hij een jonge, kwetsbare vrouw twaalf dagen in de prostitutie laten werken.
De uitspraak is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De kompanen ritselden klanten en hotelkamers voor de vrouw. Haar verdiensten moest ze inleveren. Dat bleek uit chatgesprekken tussen de mannen.
De jongste van het duo vervoerde de vrouw op de scooter van de oudste. Die liet de vrouw ook zijn telefoon gebruiken voor onder meer prijsafspraken.

Belaste jeugd

Het slachtoffer kent een belaste jeugd vol pleeggezinnen. Zij zat kort in Frans Guyana vast wegens drugssmokkel. Na haar vrijlating kwam ze berooid aan in Nederland. In Stad liep ze een voor haar 'oude' bekende uit een jeugdinstelling tegen het lijf: de 18-jarige.
De rechtbank vindt bewezen dat de mannen hebben samengewerkt en financieel voordeel hebben gehad van de vrouw. Ze verdiende voor de mannen een bedrag van 800 euro bij elkaar.

Strafblad van zestien kantjes

Het strafblad van de 26-jarige telt zestien kantjes. De jongste van het duo moest zijn verhaal twee weken geleden doen voor de kinderrechter.
De PIJ-maatregel (een vorm van jeugd-tbs) waartoe hij is veroordeeld kan worden opgelegd aan jongvolwassenen. Zij moeten dan aan een aantal vereisten voldoen, waaronder het plegen van een misdrijf waarop vier jaar of meer gevangenisstraf staat.