OM eist 24 maanden cel voor poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel

Messen
Messen © Flickr / Megaul (creative commons)
Het Openbaar Ministerie (OM) eist 24 maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen een 25-jarige man uit Sappemeer. Hij zou op 10 februari 2019 voor een café in Sappemeer een bezoeker in zijn rug hebben gestoken met een mes of een scherp voorwerp.
'Poging tot doodslag vind ik niet bewezen, maar poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel wel', aldus de officier van justitie.

Scherpe pijn in rug

Op die avond ontstond er gedoe bij een bushokje, vlakbij het café aan de Noorderstraat. Het latere slachtoffer werd daarbij naar eigen zeggen geprovoceerd door de verdachte. Toen hij een klap van de verdachte wilde ontwijken, voelde hij een scherpe pijn in zijn rug. Omstanders schoten te hulp. Zij ontdekten een bloedende wond in de rug van het slachtoffer.
Die moest per ambulance worden afgevoerd. Een vier centimeter diepe wond trof wonderwel geen vitale delen. Het scherpe voorwerp waarmee zou zijn gestoken werd nooit teruggevonden.

Verdachte herkend

De verdachte werd door getuigen en door het slachtoffer zelf herkend. De 25-jarige man is een ontkennende verdachte. Volgens zijn lezing was hij die avond met bekenden op een kamer in de buurt van het café.
Echter, één van hen verklaarde dat de verdachte op die avond een aantal keren naar buiten was geweest. Ook een bezoeker die buiten op een bankje zat zou het incident hebben gezien en de verdachte hebben herkend. 'Ik heb er niets mee te maken', stelde de man donderdag op zitting.

Tweemaal poging doodslag in Assen

Zijn strafblad omvat veelal uitgaansgeweld. Eind 2016 werd hij voor tweemaal poging tot doodslag veroordeeld tot drie jaar cel (helft voorwaardelijk). Tijdens Koningsnacht in 2016 stak hij aan de Singelpassage in Assen twee mannen met een mes. Een ruzie tussen twee groepen ging aan de steekpartij vooraf.

Altijd mes op zak

Op zijn vlucht werd door agenten het steekwapen aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat daaraan bloed zat van een van de slachtoffers. Ook toen ontkende de verdachte zijn rol, al verklaarde hij eerder dat hij altijd een mes op zak had.
Het slachtoffer van het incident in Sappemeer ondervindt nog dagelijks de gevolgen van de steekpartij. 'Ik sta niet meer onbevangen in het leven, ben meer op mijn hoede', zei hij tegen de rechters. Hij claimt 3700 euro voor geleden schade.

Hechtingsstoornis en agressie-probleem

De verdachte stond vandaag ook terecht wegens bedreiging en mishandeling van een vrouw. De man zou door haar zijn afgewezen, en dat zinde hem niet. Ook de vrouw zou met een mes zijn bedreigd.
Als kind werd de verdachte geadopteerd uit Haïti. Tot zijn zesde jaar leefde hij daar voornamelijk op straat. Volgens deskundigen heeft de man een hechtingsstoornis en een agressie-probleem.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.