Vrijwilliger stembureau Eemsdelta: 'Wij zitten er voor jullie'

Geertruida Schuuringa zit op een stembureau in Appingedam
Geertruida Schuuringa zit op een stembureau in Appingedam © Elwin Baas/RTV Noord
Geertruida Schuringa uit Appingedam zit al jaren als vrijwilliger in een stembureau bij verkiezingen. Ook bij de herindelingsverkiezingen voor Eemsdelta is ze van de partij.
Inwoners van Appingedam, Delfzijl en Loppersum mogen woensdag 18 november naar de stembus om de gemeenteraad te kiezen van de herindelingsgemeente Eemsdelta. Het zijn de eerste verkiezingen in coronatijd.

Welke maatregelen zijn genomen om veilig te kunnen stemmen?

'Ik zie er helemaal niet tegenop om in het stembureau te zitten', zegt Schuringa die in de risicogroep van het coronavirus valt. 'De voorbereiding was wel anders. Normaal komen we allemaal bij elkaar, maar nu is het digitaal gegaan. Het is niet anders, dat went ook wel.'
Volgens Schuringa heeft het Bureau Verkiezingen geregeld dat het stemmen in coronatijd veilig kan verlopen.
'Wij zitten achter spatschermen en iedereen heeft een mondkapje op. De stemmers mogen hun ID laten zien; dat pakken we niet vast. Dan kunnen ze stemmen en via de aangegeven looproute de ruimte verlaten.'
We zitten er voor jullie en voor de democratie
Geertruida Schuuringa

Je mag op elk stembureau in de drie gemeenten stemmen

Inwoners van de drie herindelingsgemeenten mogen op elk bureau in de drie gemeenten stemmen. 'Dus als het je ergens te druk is, ga je gewoon naar een minder druk stembureau', adviseert Schuringa.
Zij roept alle inwoners op te komen stemmen. 'We zitten er voor jullie en voor de democratie', besluit ze.