Werfeigenaar veroordeeld tot drie maanden cel

ASSEN - Werfeigenaar Beuving uit de Punt is op vrije voeten. De rechtbank in Assen veroordeelde hem dinsdag tot drie maanden cel, een straf die gelijk is aan zijn voorarrest.
Justitie hield Beuving verantwoordelijk voor de dood van drie brandweermannen, die in mei omkwamen bij een brand in een loods van zijn bedrijf. De brand zou zijn ontstaan doordat er met de stoppen in de meterkast was geknoeid. De rechtbank acht dit echter niet bewezen.
Wel bewezen acht de rechtbank dat de werfeigenaar met de stoppen heeft geknoeid. Hij plaatste deze bovendien daags na een eerder brandje willens en wetens terug in de meterkast. Daardoor, zo luidde het oordeel van de rechtbank, veroorzaakte hij een gevaarlijke situatie. Daar is hij nu voor veroordeeld.
De straf valt fors lager uit dan de 5 jaar die het OM eiste. De rechtbank is echter van mening dat de werfeigenaar genoeg gestraft is. De fatale brand in de werf, waarbij drie brandweermannen het leven lieten, hebben ook bij Beuving diepe sporen nagelaten. Bovendien, zo oordeelde de rechtbank, heeft hij geen strafblad en balanceert zijn bedrijf op het randje van de afgrond.
Zowel justitie als Beuving overwegen in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.