Tientallen Groningse boeren vertrekken vanavond per trekker naar de koning en koningin

Groningse boeren doen dinsdag mee met een nieuwe actie tegen het beleid van de regering. De actie is op touw gezet door de Farmers Defence Force (FDF)

Exacte aantallen zijn niet bekend, maar naar schatting 50 tot 150 boeren in onze provincie stappen maandagavond in de trekker voor een nieuw protest in Den Haag.

Vlagtwedde en Niezijl

Onder meer vanuit Vlagtwedde en Niezijl vertrekken groepen boeren. 'En onderweg zullen er collega's aanhaken', verwacht Wim ten Den van de Trekkerclub Westerwolde. Roel Heemsta uit Niezijl denkt dat er vanaf het verzamelpunt op zijn bedrijf ongeveer 15 trekkers richting Den Haag gaan.

Niet over de snelweg

Beide mannen zeggen dat het de bedoeling is dat de trekkers via de binnenwegen naar de Hofstad zullen rijden.

De boeren zijn het niet eens met het Nederlandse stikstofbeleid en met de nieuwe Omgevingswet. Volgens hen loopt de toekomst van tienduizenden boeren gevaar.

Paleis Huis ten Bosch

Dinsdagochtend verzamelen boeren uit alle delen van het land zich bij Paleis Huis ten Bosch. Daar willen ze een noodkreet afleveren aan het koningspaar. Het is de bedoeling dat de trekkers in een soort defilé langs het paleis rijden.

'Blijf strak kijken'

In een instructiefilmpje van de FDF worden de boeren opgeroepen rustig te rijden: 'Het is niet de bedoeling dat we als een soort ongewassen kozakken lang de koning en koningin rijden', zo luidt het commentaar bij het filmpje.

'Blijf strak kijken, het is niet de bedoeling dat je gaat lachen, het is ook niet de bedoeling dat je uitstapt om een praatje met ze te maken, zeker niet met de hofhouding.'

Keurmerk FarmerFriendly

Na het bezoek aan het woonpaleis van het koningspaar willen de actievoerende boeren doorrijden naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in Leidschendam. Daar zullen de boeren aandacht vragen voor het keurmerk FarmerFriendly, dat ervoor moet zorgen dat boeren meer betaald krijgen voor de producten die ze leveren.

De Groningse actievoerders vragen aan boeren die niet mee gaan naar Den Haag hun trekkers morgenvroeg van 8 tot 10 uur met zwaailicht aan voor op het erf langs de openbare weg te zetten.

Lees ook de update: Boerenprotest bij Huis Ten Bosch niet toegestaan, trekkerdéfilé mag wel

Lees ook:
- Geen trekkers, maar koeien bij boerenprotest voor provinciehuis
- Farmers Defence Force kondigt nieuwe boerenactie aan
- RIVM heeft omstreden stikstofrekensysteem verbeterd 'met nieuwste inzichten'

Meer over dit onderwerp:
boerenprotesten
Deel dit artikel:

Recent nieuws