Boerenprotest bij Huis Ten Bosch niet toegestaan, trekkerdéfilé mag wel

Onder andere boeren uit Niezijl wilden actievoeren voor Huis ten Bosch
Onder andere boeren uit Niezijl wilden actievoeren voor Huis ten Bosch © RTV Noord/Tristan Braakman
Farmers Defence Force (FDF) mag dinsdag niet blijven demonstreren bij Huis ten Bosch in Den Haag. Wel mogen boeren in een optocht, een 'defilé, met trekkers langs het koninklijk paleis rijden.
De actiegroep heeft daarvoor volgens bestuurslid Sieta van Keimpema toestemming van de gemeente Den Haag en de politie. Deze instanties besloten eerder vandaag dat een urenlange demonstratie met trekkers voor de deuren van het koninklijk paleis dinsdagmorgen niet is toegestaan.

Duizend tractoren, zo'n 100 boeren uit Groningen

Volgens Van Keimpema rijden er dinsdag zo'n duizend tractoren uit het hele land naar Den Haag. Een onbekend aantal actievoerders komt met de auto. Ze gaan zich verzamelen bij een podium op de Koekamp, in de buurt van het station van Den Haag. Een lid van het Kabinet van de Koning neemt op dat podium de noodkreet van FDF in ontvangst. Na het trekkerdefilé gaan de actievoerders naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL in Leidschendam.
Naar schatting 50 tot 150 boeren in onze provincie wilden maandagavond op de trekker stappen voor een protest bij het paleis van de koning.

'Gevaarlijk voor publiek'

De boeren willen een verzoekschrift aanbieden aan koning Willem-Alexander. Een kleine delegatie mag daarvoor naar het Kabinet van de Koning, bij de Hofvijver.
'Grote voertuigen mogen nooit in het centrum van de stad komen, want dat is gevaarlijk voor winkelend publiek', aldus de gemeente Den Haag.