Nieuw voorlopig ontwerp van Werelderfgoedcentrum Lauwersoog is af

Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog © illustratie architectenbureau Dorte Mandrup
Het nieuwe voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum (WEC) is af. Het nieuwe gebouw, dat een plek krijgt in de haven van Lauwersoog, wordt 16,5 meter hoog. In het vorige ontwerp, dat tot veel weerstand leidde, was dat nog dertig meter.
In het nieuwe ontwerp zijn meer natuurlijke materialen verwerkt. Zoals hout. Diverse organisaties in en rondom Lauwersoog hebben meegedacht aan het nieuwe ontwerp. Het is wederom gemaakt door het Deense architectenbureau Dorte Mandrup.

Wat komt waar?

Op de eerste verdieping komt een receptie, multifunctionele ruimte met lounge, café en shop. Op de begane grond komt natte onderzoeksruimte, klaslokalen en vergaderruimten. Deze zijn gratis toegankelijk.
Voor de tweede verdieping en het dak moet wel betaald worden. Daar komen namelijk ruimtes voor tentoonstellingen en het zeehondencentrum. Deze is nu nog gevestigd in Pieterburen, maar gaat verhuizen.
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup

Minder hoog

Er was protest tegen het vorige ontwerp van het WEC. Natuurorganisaties, ondernemers en een aantal inwoners hadden bezwaar tegen de hoogte van het gebouw, die toen dertig meter was.
Ook was men bang voor lichtvervuiling. Het complex komt er nu zo uit te zien dat er weinig licht naar buiten gaat. De omvang van het gebouw is 6000 vierkante meter. Er wordt gerekend op 150.000 bezoekers per jaar.
Zo zag het vorige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum eruit.
Zo zag het vorige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum eruit. © Dorte Mandrup
Qua look en feel gaat het deze kant op
Directeur Niek Kuizinga - Stichting WEC
Stichting WEC, die het gebouw ontwikkelt, benadrukt dat het hier wel om een voorlopig ontwerp gaat. Er kunnen nog wat kleine aanpassingen gedaan worden. ‘Maar qua look en feel gaat het deze kant op’ zegt directeur Niek Kuizenga. Hij vindt dat het nieuwe ontwerp een warmere uitstraling heeft en aansluit bij de skyline van de haven van Lauwersoog.
De stichting is verder druk bezig met de financiering van het gebouw. Hierover lopen nog verschillende gesprekken.

Hoogbouw

De gemeente heeft in april toestemming gegeven voor een bouwwerk van maximaal twintig meter hoogte. Tegen dit besluit en het nieuwe bestemmingsplan hebben natuurorganisaties bezwaar gemaakt bij de Raad van State. Die vrezen dat er allerlei hoge bouwwerken in Lauwersoog komen. Ze vinden dat niet passen naast het Waddengebied en willen uitsluiten dat andere organisaties zo'n dergelijk bouwwerk kunnen neerzetten.
Inmiddels heeft de gemeente laten weten dat ze de hoogte in het bestemmingsplan willen aanpassen in de hoogte van het voorliggende ontwerp, 16, meter. Daarmee hoopt ze tegemoet te komen aan de wensen van de bezwaarmakers.
Half december hoopt Stichting WEC het definitieve ontwerp van het gebouw te presenteren aan belangstellenden.