Groningse boeren naar Den Haag: 'Zonder ons kan de koning ook niks'

Tientallen Groningse boeren zijn maandagavond vanuit onder meer Niezijl vertrokken naar Den Haag, om daar dinsdag te demonstreren tegen het stikstofbeleid van de regering. Eerste doel van de reis: paleis Huis Ten Bosch.
Al kregen de boeren maandag te horen dat ze niet mogen blijven demonstreren bij de woning van koning Willem-Alexander. Ze mogen wel in een optocht, als een soort van defilé, langs het koninklijk paleis rijden.

Part-time trucker

'Ik denk dat de koning blijer met ons is dan ze willen doen geloven', aldus Roel Heemstra uit Niezijl, die naast het boeren part-time op de vrachtauto rijdt om rond te komen, vlak voor vertrek naar de Hofstad. 'Want zonder boeren begint Willem-Alexander ook niks.'
We maken ons zorgen om de volgende generatie. We zijn bang dat die de moed en het enthousiasme om boer te worden gaan verliezen
Protesterende boer Roel Heemstra uit Niezijl
Volgens zegsman van de boeren, Eddie van Marum, zijn er zo'n honderd Groningse boeren op pad vanuit onder andere Niezijl en Vlagtwedde.
'Zonder Boeren begint Willem-Alexander ook niks'
'Onder meer om te demonstreren tegen de omgevingswet', zegt Van Marum. Vooral die wet is een groot probleem, zegt hij, omdat die wet de overheid in staat stelt om boeren tegen 90 procent van de daadwerkelijke waarde hun land te onteigenen.

Zorgen om de volgende generatie

Na het defilé bij Huis ten Bosch, rijden de boeren door naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in Leidschendam (CBL), waar ze het keurmerk FarmerFriendly gaan onthullen. Dit keurmerk moet ervoor zorgen dat boeren uiteindelijk een betere prijs krijgen voor hun producten.
Heemstra: 'We maken ons zorgen om de volgende generatie. We zijn bang dat die de moed en het enthousiasme om boer te worden gaan verliezen. Alles wat we op tafel krijgen is zó negatief, en op een gegeven moment werkt dat door. Dat moet weer de andere kant op. We moeten weer positief worden, zoals vroeger.'